Leeuw van de Export 18

BOPLAN wint Leeuw van de Export

MOORSELE – Op de zeventiende editie van de Leeuw van de Export ontvingen BOPLAN (Moorsele) en biotechnologiebedrijf Biobest Group (uit Westerlo) de prestigieuze exportprijs uit handen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Met deze award plaatst Flanders Investment & Trade (FIT) jaarlijks Vlaamse bedrijven met uitzonderlijke exportresultaten voor het voetlicht.

In de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’ haalde BOPLAN het van silobouwer SCE en producent van exclusieve terras- en tuinmeubelen Tribù. BOPLAN ontwerpt, ontwikkelt en produceert aanrijd-, val- en stootbeveiligingssystemen die hun toepassing vinden in magazijnen en productiehallen, op luchthavens, boorplatformen enzovoort. Terwijl het gros van dergelijke systemen nog in staal is, kiest deze producent uit het West-Vlaamse Moorsele voor aanrijdbeveiligingen in kunststof. De kmo ontwikkelde een impact- en UV-bestendig materiaal met een uitstekende chemische resistentie. Het heeft een lange levensduur en is bovendien 100% recycleerbaar.

Export zit in het DNA van BOPLAN. Als nichespeler is het aanboren van nieuwe markten noodzakelijk om te kunnen doorgroeien. Vandaag is het bedrijf actief in 58 exportlanden.  In 2017 draaiden de 33 voltijdse medewerkers een omzet van 14,2 miljoen euro waarvan 85% uit export. BOPLAN heeft 6 Europese vestigingen en een Amerikaanse dochteronderneming.

Intelligente beveiliging

BOPLAN wist de jury te overtuigen met gepassioneerd ondernemerschap en doorgedreven focus op innovatie. Zo brengt het bedrijf met zijn intelligente aanrijdingspaal het Internet of Things binnen in de wereld van de industriële beveiliging. Ingebouwde sensoren verzamelen continu informatie over de toestand van het systeem. Data-analyse laat toe om de omgeving verder te optimaliseren.