Verstraete BUM

Bouwbedrijf Verstraete doet beter dan ‘recordmeister’ Bayern München

ROESELARE - Wie beter en straffer doet, mag de vinger opsteken, maar de kans is klein dat dit gebeurt. De Roeselaarse bouwfirma Verstraete viert dit jaar zijn 200e verjaardag. Eens familiebedrijf altijd familiebedrijf, zeker? De familiale groep werkt sinds kort onder de naam Verstraete.team, de koepel boven vier business units (bouw, hout, immo en zorg). Een grote stap naar een nóg sterkere professionalisering in de toekomst.

Op Bayern München wordt vaak de term 'recordmeister' geplakt. De voetbalclub rijgt de prijzen aaneen en bestaat dit jaar precies 120 jaar, gesticht in 1900. Verstraete is ook een prijsbeest maar bestaat al langer dan Bayern München: 200 jaar met name.

De Verstraetes zijn gestart als echte kerkenbouwers. Om maar één voorbeeld te geven: de Sint-Petrus en Pauluskerk in Rumbeke dragen ook vandaag nog de insignes van Leonard Verstraete en architect Joseph Vierin. Tot op heden wordt nog steeds nauw samengewerkt met hetzelfde architectenbureau. In 1802 wordt Ignatius Verstraete geboren in het landelijke Oekene. Later, circa 1820, start hij als meestergast onder leiding van zijn oudere broer, Petrus. Dit is het begin van Verstraete Bouw en Verstraete Hout, een vijfde generatie bouw- en houtbedrijf met kennis en vakmanschap, en typische West-Vlaamse werklust.

Nadruk op grote en hybride projecten

Voor en na WO I was de Roeselaarse familie Verstraete vooral actief in het bouwen en verbouwen van kerken en kloosters. Leonard Verstraete (1860 – 1946) en zijn meestergasten waren gekend voor hun degelijkheid en werden daarom gevraagd over het ganse land, van West-Vlaanderen tot Antwerpen en Brussel. Zo bouwde en restaureerde Verstraete wel bijna 50 kerken.

Op heden beschikt Verstraete.team over een klasse 8 erkenning, de hoogste erkenningsgraad in de Belgische bouwwereld. Verstraete Bouw en Hout focust zich dus nog steeds op grotere bouw- en houtprojecten in West- en Oost-Vlaanderen. Dit in de sector van appartementsgebouwen, kantoren, rust- en verzorgingstehuizen, assistentiewoningen en te restaureren/ renoveren eigendommen. De businessunits hout en bouw zijn dermate met elkaar vervlochten, dat Verstraete zich de hybride specialist bij uitstek in de markt kan noemen. Zowel in nieuwbouw- als in restauratie- en renovatieprojecten biedt het familiebedrijf een ruim dienstenpakket aan van ruwbouw tot totaalafwerking.

Samen met een professioneel team van een honderdtal medewerkers, realiseert CEO Francis Verstraete een jaarlijkse omzet van ruim 35 miljoen euro. Na een samenwerking die ontstond in 2004 integreerde Verstraete, het Roeselaars Bouw- & Betonbedrijf in 2018, gespecialiseerd in industriebouw en met als grote klant de Colruyt groep.

Gedreven door waarden

Teamwork, technologie en communicatie staan centraal bij Verstraete.team. Samen met de waarden respect, vertrouwen en ‘ownership’, garandeert Verstraete hiermee een vlotte en heldere communicatie en samenwerking met alle partijen tijdens het ganse bouwproces. Dit is dé sleutel tot een goede, tijdige en goedkopere verloop van het bouw- en houtproject. Het sluit verwarring, vertraging en vergissingen uit, en vermindert bij gevolg frustraties en faalkosten aanzienlijk. Verantwoordelijkheid en degelijkheid zijn hierbij cruciaal, zowel in ruwbouwprojecten als in totaalprojecten. Er gaat veel aandacht uit naar het werken met BIM, dé 3/ 4/ 5D- communicatie- en planningstool bij uitstek in de bouwwereld.

Ook opleiding en bijscholing staan hoog op de agenda. Via een ESF-opleidingstraject versterkt Verstraete de sociale en digitale vaardigheden van de medewerkers. Het ESF programma kadert binnen een duurzaam loopbaanbeleid waarbij veiligheid, doorgroeimogelijkheden, een duidelijke, werkbare structuur en een aangename werksfeer centraal staan. De medewerkers worden hierbij ondersteund en begeleid op hun weg naar verantwoordelijk ‘ownership’.

Eigen projecten en promoties

Sinds 2004 beschikt Verstraete.team over een eigen vastgoedpoot, Verstraete.immo, waarmee reeds meer dan 500 appartementen in eigen beheer werden gebouwd en gepromoot. Ongetwijfeld een logische stap die perfect kadert in de visie om projecten van A tot Z uit te voeren en nu ook te beheren.

De bouw van het eerste rusthuis, het Sint-Augustinus gesticht te Loker, dateert van 1901. Vele zorgcentra volgden. Sinds 2012 baat Verstraete ook zelf erkende assistentiewoningen uit, zoals het Binnenhof in het centrum van Roeselare. Een mooi voorbeeld van een DBFMO-project of beter een ‘design, build, finance, maintain en operate’-project. Vanuit deze eigen ervaring vloeide de bouw van meerdere assistentiewoningen uit. Echter is de vraag hiernaar bezoedeld geraakt door een te commerciële insteek vanuit de vastgoedsector, weet Francis te vertellen. Verstraete speelt hierop in met een nieuw, innovatief concept voor zorgwonen. Er wordt samengewerkt met Televic Healthcare, Z-plus en Smartwatcher.

Ook de komende 200 jaar wil Verstraete volgens eigen zeggen doorgaan op het elan. De boodschap? Lang zullen we bouwen.