Askoy II

Broers Piet en Staf Wittevrongel zien 20 jaar ondernemerschap beloond met ongeziene hommage aan Jacques Brel

BLANKENBERGE - Noem het maar een huzarenstukje: de iconische boot van Jacques Brel werd zopas na een parcours dat twee decennia in beslag nam finaal in Zeebrugge en met succes te water gelaten. De broers Piet en Staf Wittevrongel hebben van de restauratie van de Askoy II een levenswerk gemaakt dat ze nu tot een goed einde hebben gebracht. Met dank aan tientallen bedrijven en duizenden giften van medeburgers, investeerden de broers min of meer 1 miljoen euro in het erfgoedproject.

In het Prins Filipsdok in Zeebrugge werd de Askoy II aan het water toevertrouwd. Het oude zeilschip van Jacques Brel strandde voor de kust van Nieuw-Zeeland. Brel vaarde er de wereldzeeën mee af.

De broers Staf en Piet Wittevrongel kenden het verhaal, gingen op zoek naar het wrak dat ze lieten opdiepen en zetten vanaf toen alles op alles om de legendarische boot te restaureren.  Het schip zonk jaren geleden voor de kust van Nieuw-Zeeland, maar de broers Staf en Piet Wittevrongel uit Blankenberge lieten het schip opgraven en restaureren.

Dromen waarmaken, dat is het doel

De broers Wittevrongel uit Blankenberge verdienen als krediet. Ze hebben, als gewezen zeilmakers, destijds een speciale band ontwikkeld met de zanger die ze meermaals hebben ontmoet. Dat dreef en motiveerde hen om ook na de dood van de zanger en gedreven door een bewonderenswaardige mix van idealisme en ondernemerschap, het schip in zijn oude glorie te herstellen.

De zeilboot Askoy II zal  een vaste ligplaats krijgen in Zeebrugge en zal ook te zien zijn tijdens de Havenfeesten in Blankenberge en in Oostende. Op 4 mei volgt dan de officiële cérémonie protocolaire in aanwezigheid van de familie van Jacques Brel.

Slotsom: was het Brel zelf niet die ooit zei: "Dans la vie, il faut réaliser ses rêves." Dat is dus precies wat Staf en Piet Wittevrongel gedaan hebben.

foto: archief Mediahuis