Brooklyn verijst als een duurzame fenix uit zijn as

KORTRIJK - Op 2 juni 2021 zag Ubbe Descamps, CEO van Brooklyn, het kloppend hart van zijn bedrijf in vlammen opgaan. Maar hij bleef niet bij de pakken zitten. Vijftien maanden later pronkte er al een nagelnieuw gebouw op de hoofdsite. Met het oog op de toekomst maakte Ubbe het spectaculaire gebouw zo energiezuinig mogelijk door het dak en de zijgevel maximaal vol te hangen met zonnepanelen. Energy Protect, het bedrijf van David Houthoofd, klaarde de klus op exemplarische wijze.

In totaal liggen er 830 panelen op het dak van het nieuwe hoofdkantoor, goed voor een vermogen van 330 kWp. De moderne oost-westoriëntatie zorgt ervoor dat er van 's morgens vroeg tot 's avonds laat zon op de panelen valt.

Met de energie die in het hoofdkantoor geproduceerd wordt, voorziet Brooklyn in de eerste plaats in zijn lokale energiebehoefte. Maar door het monstervermogen van de PV-installatie wekt Brooklyn méér energie op dan het lokaal nodig heeft. Die energie-overschot wordt verdeeld over de zeven winkels. Dankzij dit concept van energiedelen vergroot Brooklyn zijn zelfverbruik en verkleint het zijn verbruikspieken.

Een kwestie van verantwoordelijkheid

De zonnepanelen zullen nog minstens twintig jaar optimaal renderen en na amper drie jaar al volledig terugverdiend zijn. "Bovendien beschikt Brooklyn nu altijd over een stevige energievoorraad om op terug te vallen", aldus Descamps. "Iets wat meer dan welkom is in tijden van fluctuerende energieprijzen en een stijgende energienood."

Daarnaast vindt Ubbe dat elke ondernemer zijn verantwoordelijkheid moet nemen in de verduurzaming van bedrijven. “De investering in zonne-energie zou een no-brainer voor elk bedrijf moeten zijn”, besluit Ubbe.