Brugge zonnepanelen foto magdalenzaal

Brugge ‘goes green’ samen met bedrijven en met burgers

BRUGGE - De burgercoöperaties Beauvent en CoopStroom werken samen met Stad Brugge om het nieuwe BMCC (Meet en Congres Centrum) te verduurzamen met zonnepanelen en laadpalen. Het merkwaardige aan het verhaal is: Bruggelingen kunnen mee investeren in de zonneprojecten.

Eind december 2021 werd het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (BMCC) officieel in gebruik genomen. Een sterk staaltje op het vlak van duurzaam bouwen, met als kroon op het werk de installatie van maar liefst 642 panelen op het dak, een werkstuk van het West-Vlaamse Beauvent cvba.
Deze installatie produceert sinds deze maand groene stroom die hoofdzakelijk lokaal verbruikt wordt. De installatie van 240 kWp (het equivalent van 60 gezinnen) is de grootste op publieke daken van Brugge. Eind vorig jaar plaatste Beauvent ook al 72 zonnepanelen, goed voor 27,72kWp, op de Magdalenazaal.
Bruggelingen kunnen in beide zonneprojecten investeren door coöperant te worden van Beauvent. Vanaf 2 februari 2022 om 10.00 uur kan men een aandeel van 250 euro kopen via https://www.beauvent.be/bmcc. Zo komt men in aanmerking voor een jaarlijks dividend. Beauvent is met deze kapitaaloproep op zoek naar 600 nieuwe coöperanten en wil in totaal 150.000 euro ophalen.
“De zonne-installatie op het BMCC is de grootste zonne-installatie in de binnenstad van Brugge", aldus Frédéric Haghebaert, algemeen directeur van Beauvent. "Met onze lokale, coöperatieve aanpak zorgen we voor duurzame investeringen in hernieuwbare energie en laten we de winsten terugvloeien naar de burgers. Een winst voor het milieu, de Stad en nu ook 600 Bruggelingen.”

Van zes naar meer elektrische laadpalen

CoopStroom zorgt op haar beurt voor de installatie van zes elektrische laadpalen in de parkeergarage van het BMCC. De stroom van de laadpalen zal rechtstreeks afkomstig zijn van de zonnepanelen op het BMCC, 100% hernieuwbare energie dus.

Voor de verdere uitbreiding van laadmogelijkheden, elektrische deelauto’s en lopende lokale projecten is CoopStroom nu ook op zoek naar nieuwe coöperanten die mee willen investeren. Er loopt een continue kapitaaloproep, wat betekent dat men bij CoopStroom op elk moment aandelen kan kopen. CoopStroom heeft de ambitie om minstens 200.000 euro op te halen tegen 14 februari. Dat kan via https://aandelen.coopstroom.be/