Brugge Convention Center

Brugge bevestigt zijn reputatie als internationale congresstad

BRUGGE - Goed nieuws van op de beurs IBTM World (Incentives, Business, Travel & Meetings) in Barcelona: de komst van het prestigieuze CityDNA Autumn Conference en GDS-Forum van dinsdag 15 tot en met zaterdag 19 oktober 2024 naar Brugge werd er aangekondigd. Dit congres is goed voor 1.250 overnachtingen in Brugge en geeft daarmee een boost aan de verblijfssector en de plaatselijke horeca-ondernemers, en dat in een traditioneel kalmere midweek.

De City Destinations Alliance (CityDNA) is de Europese associatie van stedelijke toeristische organisaties en congresbureaus. De organisatie bestaat uit 115 leden afkomstig uit 38 landen. Zowel hoofdsteden als kleinere bestemmingen zijn lid van CityDNA, waaronder ook Brugge. De associatie is een lerend netwerk dat focust op actuele thema’s en trends in het internationaal stedentoerisme.

Twee maal per jaar wordt een meerdaags ledencongres met plenaire en werkgroep sessies georganiseerd. In 2023 waren Sofia en Valencia gastheer; in 2024 Bologna en dus ook Brugge. Voor de tweede keer wordt een CityDNA congres gekoppeld aan het GDS-Forum. GDS(M) staat voor Global Destination Sustainability Movement, een internationale denktank rond duurzaam toerisme en geaffilieerd lid van CityDNA dat medeoprichter is van de beweging.

Investeren om te renderen

Burgemeester Dirk De fauw voelt zich vereerd dat 'zijn' stad het congres en het forum kon binnen halen. "Het is een blijk van appreciatie en vertrouwen vanuit de associatie waar we sinds 2006 met Visit Bruges actief lid van zijn", aldus de Brugse burgemeester. "De vele inspanningen vanuit het congresbureau hebben geloond. Dit is een unieke kans om de sterke troeven van onze stad als duurzame congresbestemming met experten uit het werkveld te delen.”

Ook toerisme manager-directeur Dieter Dewulf is als voormalig board member bijzonder opgezet: “In het uitstippelen van de toerismewerking is het belangrijk om over het muurtje te kijken", zegt Dewulf. "We halen een pak inspiratie uit onze internationale contacten en gaan daar ook concreet mee aan de slag. Het is dan ook een voorrecht om mijn Europese toerismecollega’s straks in Brugge te mogen verwelkomen, hoewel voor de meesten niet voor het eerst.”

Belangrijke economische sector

Schepen van Toerisme Mieke Hoste wijst op het breder economisch belang. “Toerisme is in Brugge een belangrijke economie en een van de speerpunten waar we met Visit Bruges Convention Bureau op inzetten", aldus Hoste. "We prospecteren heel actief op congressen die aan dit thema zijn gelinkt. De economische return kan dan ook nauwelijks worden onderschat. We denken met dit congres 1.250 overnachtingen in Brugge te realiseren en geven daarmee ook een boost aan onze verblijfssector in de traditioneel kalmere midweek. Een residentiële congresdeelnemer geeft ook twee keer zoveel uit als een recreatieve verblijfstoerist.”