Nieuws West-Vlaanderen Bruggeling Daniel Leroy krijgt hoge Franse onderscheiding voor ‘bewezen diensten’

Bruggeling Daniel Leroy krijgt hoge Franse onderscheiding voor ‘bewezen diensten’

Bruggeling Daniel Leroy krijgt hoge Franse onderscheiding voor ‘bewezen diensten’

BRUGGE – Bruggeling Daniël Leroy kreeg de voorbije dagen uit handen van de Franse ambassadeur in Brussel de onderscheiding ‘Officier dans l’Ordre des Palmes Académiques‘ toegekend. Deze hoge onderscheiding werd verleend bij decreet van 21 juli 2021 door de Franse Minister van Onderwijs en is een erkenning voor de persoonlijke en professionele betrokkenheid bij de promotie voor de Franse taal en het bijdragen tot het wereldwijd verspreiden van de francofone culturen. Zo kreeg Daniël Leroy al eerder, in 2011, de titel van ‘Chevalier‘ in dezelfde Orde.

“Ik krijg die onderscheiding vooral voor mijn rol ter promotie van het Frans in het Vlaamse onderwijs”, aldus Daniël Leroy. “Ik was beroepshalve 8 jaar secretaris-generaal  en 4  jaar vice-voorzitter van de vzw PROFFF (Association des Professeurs de Français en Flandre) en was zo onder meer verantwoordelijk voor de coördinatie van de nascholingsprojecten FORMACOM en FrancoForm (projecten voor leraren Frans met telkens een veertiendaagse stage in Frankrijk en telkens 12 opleidingsdagen in Vlaanderen gespreid over 2 of 3 schooljaren). Partners in die verhalen waren het departement Onderwijs & Vorming van de Vlaamse Overheid, de Franse Ambassade, de universiteiten van KU Leuven, UA, UGent en de VUB en alle koepels en ouderwijsverstrekkers.”

Grote verdiensten

Leroy ging ook verder dan dat. Zo organiseert hij sinds 2009 ook jaarlijks een haiku-wedstrijd in het Frans voor alle scholen in Vlaanderen. Zo’n 70 scholen namen elke keer aan dat event deel. De Bruggeling lag als co-organisator ook mee aan de basis van ‘Improphonies‘, een project om improvisatie op school te promoten onder leiding van Franstalige comédien(ne)s.

Hij was sinds 2005 ook een vaste deelnemer aan het EDT-platform (Europese Dag voor Talen) en sinds 2007 auteur van pedagogische fiches voor Focus Franse Film, een initiatief waar heel wat Vlaamse scholen zich bij aansloten. Finaal promootte hij op alle mogelijke manieren uitwisselingstrajecten tussen Vlaamse scholen en Franse scholen.

In de ban van de interactie

Daniel Leroy was van 1976 tot in 2015 leraar Frans aan Ter Groene Poorte in Brugge en is al een leven lang helemaal in de ban van de interculturele relatie tussen Frankrijk en Vlaanderen. Hij is dan ook al decennia lang actief op alle mogelijke fora die betrekking hebben op dat thema.

Sinds 2021 is hij de gewaardeerde voorzitter van de Orde Driekoningen, een vereniging opgericht in 1959 ter promotie van de Westhoek, met de bedoeling de menselijke contacten te stimuleren aan beide zijden van de Schreve, en dit via allerlei culturele en interculturele activiteiten.

 

 

was

 • Volgde stages in Besançon (1980), Montpellier (2000) en Vichy (2005);
 • Intervenant op de Dagen van het Frans aan de Kulak, in Gent, Antwerpen en Hasselt;
 • Actief lid van de stuurgroep Frans DPB West-Vlaanderen (vanaf 2004 tot heden);
 • Actief lid van PROFFF (vereniging voor leraren Frans in Vlaanderen) in de functies van secretaris generaal, vicevoorzitter en thans ere-bestuurslid;
 • Actief lid van de Alliance-Française Oost-Vlaanderen;
 • Auteur van pedagogische fiches voor Focus Franse Film sinds 2005;
 • Lid van de F.I.P.F. (la Fédération Internationale des Professeurs de français) + spreker en animator van workshops op wereldcongressen in Québec, Praag, Durban, San José, Luik, Kyoto, Athene en Noordwijkerhout;
 • Gastdocent aan de A-F Cavilam in Vichy vanaf 2007 tot 2021;
 • Vice-président de l’AMOPA-Belgique + organisator van schrijfwedstrijd voor TSO en BSO;
 • Actief lid van het EDT-platform Europese Dag voor Talen;
 • Organisator van le “Concours Haïku” voor alle scholen in Vlaanderen;
 • Auteur van diverse handboeken Frans;
 • Co-organisator van “Improhonies” (improvisatie-oefeningen onder deskundige leiding);

Sinds 2021 voorzitter van de Orde Driekoningen, een vereniging opgericht in 1959 ter promotie van de Westhoek, en met o.a. als doelstelling de menselijke contacten te stimuleren aan beide zijden van de Schreve a.h.v. culturele en interculturele activiteiten.

Mocht u nog vragen hebben, dan ben ik altijd bereikbaar op mijn e-mailadres of op één van beide telefoonnummers. Ik ben tevens altijd beschikbaar voor een interview.

Daniël Leroy
Casenbrootlaan 14
8200 Sint-Michiels
daniel-leroy@telenet.be
Gsm 0476 27 46 49

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.