Para Ti

Brugse broers Martens wijzen de weg naar het volautomatisch winkelen

BRUGGE - De Colruyt Groep claimt vandaag het peterschap, maar de broers Martens wijzen al sinds het voorjaar van 2020 de weg naar het volautomatisch winkelen. Met hun start-up Para Ti ontwikkelden ze een volautomatische dorpswinkel. Vandaag heeft Para Ti al 3 vestigingen in West-Vlaanderen.

Er is vandaag veel te doen in de pers rond het volautomatische winkelconcept van de Colruyt Groep. Reeds in 2020 echter ontwikkelden de 2 Brugse ondernemende broers van start-up Para Ti, Corneel en Tom Martens, een unieke technologie met als doel om lokale producten toegankelijker te maken. Para Ti is een volledig geautomatiseerde, onbemande voedingswinkel met lokale producten.

Winkelen doe je met de smartphone via Amazon Go-technologie. Sensoren detecteren wat de klant neemt, het afrekenen gebeurt automatisch in de mobiele app. Er zijn momenteel drie Para Ti’-winkels open in Beernem, Brugge en Sijsele. Para Ti is Spaans voor ‘Voor jou‘. Voor de klanten en voor de lokale producenten.

Unieke technologie, ontwikkeld in Brugge

“De technologie achter Para Ti hebben we zelf ontwikkeld met het oog op het Vlaamse dorp”, zegt Corneel Martens, die samen met zijn broer Tom het concept uitwerkte. “‘In vele gemeenten is er geen plaatselijke kruidenierszaak meer. Wij willen die leemte invullen door een volautomatische winkel aan te bieden waarin lokale producten 24 op 7 kunnen worden gekocht. Om te kunnen winkelen bij Para Ti hoef je enkel een eenvoudige app op je smartphone te installeren. Wanneer je iets uit een winkelrek neemt, wordt dat product geregistreerd door de sensoren in de winkel. Eens je klaar bent met winkelen, gebeurt de afrekening automatisch via je smartphone.”

Samenwerking met lokale producenten

Para Ti biedt ongeveer 300 productreferenties aan van veertig lokale leveranciers: verse producten als groenten en fruit, brood, charcuterie of zuivel, maar ook confituren, olie en azijn, vruchtensappen, streekbieren, en ga zo maar door. “We hebben de ambitie om Para Ti verder te laten groeien”, vertelt Tom Martens. “Met het concept willen we graag een netwerk uitbouwen. Op dit ogenblik zijn we op zoek naar een vierde pand. Ook blijven we de technologie verfijnen qua gebruiksvriendelijkheid.”