Nieuws West-Vlaanderen Brugse CoMoveIT wint prestigieuze innovatie award met hoogtechnologische rolstoel

Brugse CoMoveIT wint prestigieuze innovatie award met hoogtechnologische rolstoel

Brugse CoMoveIT wint prestigieuze innovatie award met hoogtechnologische rolstoel

BRUGGE – Het Brugse CoMoveIT, een spin-off van KU Leuven Campus Brugge, kondigt met trots aan dat het de internationale Technology en Innovation Award 2022 van de organisatie EACD heeft gewonnen. De prijs wordt toegekend voor een innovatief besturingssysteem van  rolstoelen. Het besturingssysteem, gebaseerd op een samenspel van sensoren en artificiële intelligentie, biedt mensen met complexe bewegingsstoornissen de mogelijkheid tot betere mobiliteit, participatie en kwaliteit van leven. Dit innovatieve medisch hulpmiddel werd onlangs op de markt gebracht. CoMoveIT wordt geleid door Roeselarenaar Frederik Vervenne en zijn Oostendse medevennoot professor Elegast Monbaliu. 

 

Elektrische rolstoelen worden doorgaans bestuurd met een joystick, maar voor sommige gebruikers is dit fysiek niet mogelijk. De slimme rolstoelbesturing van het Brugse CoMoveIT biedt hiervoor een oplossing die gebruik maakt van sensoren en artificiële intelligentie.

Technologie en innovatieve oplossingen maken steeds meer het verschil in onze samenleving en in de kinderrevalidatie. De European Academy of Childhood Disability (EACD), die de award toekent, stimuleert nieuwe ontwikkelingen en reikt jaarlijks de Technology & Innovation Award uit. Op het congres in Barcelona werd deze internationale prestigieuze prijs dit jaar uitgereikt aan CoMoveIT voor hun innovatief en hoogtechnologisch besturingssysteem CoMoveIT Smart.

Complexe bewegingsstoornissen

“Het slimme besturingssysteem is goed nieuws voor mensen met complexe bewegingsstoornissen”, vertelt Sotirios Gakopoulos, CTO van CoMoveIT en co-uitvinder van het systeem. “Denk maar aan de rolstoelgebruikers wereldwijd met een hersenverlamming. Door hun aandoening maken zij veel onvrijwillige bewegingen, waardoor ze geen traditionele elektrische rolstoel kunnen bedienen. Zij zijn voor hun verplaatsingen dus aangewezen op de hulp van anderen. Onze rolstoelbesturing brengt daar verandering in en creëert een maximale onafhankelijke mobiliteit.”

Technologie ontwikkeld aan KU Leuven

De CoMoveIT Smart werd ontwikkeld aan KU Leuven onder leiding van professor Elegast Monbaliu, tevens clinical officer bij CoMoveIT. “We zijn vereerd en trots om deze prijs te winnen”, stelt professor Monbaliu. “Het is een internationale erkenning voor onze aanpak en toont meteen ook het belang aan van dit product voor gebruikers wereldwijd. We maken gebruik van state-of-the-art technologie. Doordat onze hoofd-voetbesturing zich continu aanpast, kunnen ook mensen met complexe bewegingsstoornissen een elektrische rolstoel bedienen. Velen onder hen hebben grote intellectuele mogelijkheden, maar hun ernstige motorische problemen beperken hun opties. Onze rolstoelbesturing kan die motorische lock-in mee doorbreken. We kunnen deze groep rolstoelgebruikers dus meer autonomie, participatie en levenskwaliteit geven.”

Meer informatie: website www.comoveit.com

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.