Essers EFOExtraPower

Brugse energiebedrijf ExtraPower schakelt versnelling hoger met de Limburgse familie Essers

BEERNEM - Om zijn groei in de rest van Europa te versnellen gaat het Brugse ExtraPower, gespecialiseerd in de engineering en de bouw van op maat gemaakte fotovoltaïsche systemen, een samenwerking  aan met Essers Family Office (EFO) uit Genk. EFO is de investeringstak van de familie Essers, en is onlosmakelijk verbonden met het logistieke bedrijf H.Essers, dat veel expertise kan inbrengen in deze samenwerking. Momenteel is het van origine West-Vlaamse bedrijf ExtraPower, opgericht in 2014 door Jannes Soutaer en Tineke Serru, naast België ook al actief in Roemenië en Spanje. Het partnership werd mogelijk gemaakt door Marktlink Fusies & Overnames.

EPC-bedrijf ExtraPower uit Beernem specialiseert zich niet alleen in de engineering en de bouw van op maat gemaakte fotovoltaïsche systemen. Ook het onderhoud, de renovatie en het herplaatsen hiervan neemt de onderneming voor zijn rekening, net als de installatie van hoogspanningscabines en laadinfrastructuur. ExtraPower telt op dit ogenblik 37 medewerkers en draaide in 2022 een omzet van 36 miljoen euro. Als ondernemers achter het bedrijf hebben Jannes Soutaer en Tineke Serru de ambitie deze cijfers de komende jaren sterk te doen stijgen.

ExtraPower is actief in het B2B-segment.  Het bedrijf richt zich niet alleen tot eindklanten, maar heeft ook zogenaamde derdepartijklanten, zeg maar investeerders, waaronder bijvoorbeeld 7C Solarparken. In België deden bekende ondernemingen zoals Samsonite, Jules Destrooper en Weba al een beroep op ExtraPower om hun grote dakoppervlaktes van performante zonneparken te voorzien. Ook Umicore, TVH en Van Marcke mag het bedrijf aan zijn portfolio toevoegen. Een bedrijf met zonneparken ter grootte van een aantal voetbalvelden is voor ExtraPower ondertussen geen uitzondering meer.

ExtraPower gaat er prat op dat het jaarlijks instaat voor een daling van de CO2-uitstoot met 78.878 ton. Sinds 2016 zorgde de onderneming voor een productie van 180,8 MW aan zonne-energie.

Europese ambitie

De groei op de Europese markt zien beide partners vooral als een zogenaamde buy & build-strategie waarbij ook nieuwe acquisities in het vooruitzicht liggen. CEO van ExtraPower Jannes Soutaer ziet het partnership met EFO om meerdere redenen als een logische match: “Niet in het minst vanwege de persoonlijke klik die er snel was met Gert Bervoets, CEO van H.Essers", zegt Soutaer. " Zowel het bedrijf als Gert Bervoets hebben een bewezen track record en hebben de juiste kijk op het verder professionaliseren van de organisatie. Het engagement om Extrapower actief mee te helpen uitbouwen en evolueren naar een pan-Europese speler was meteen aanwezig. Bovendien mogen we rekenen op de expertise uit de hele H.Essers-organisatie en de familie. Het geeft ons een gevoel van een oprecht partnership waarbij het familiale DNA en het ondernemerschap gegarandeerd blijft. En het is tenslotte een absolute troef dat EFO een erg ontwikkelde affiniteit heeft met de sector van de hernieuwbare energie.”