DanneelsTeamdag-23

Brugse vastgoedgroep Danneels trekt over de Moerdijk

BRUGGE - Met een Nederlandse CEO (Karsten Foekens) aan de leiding, stond het zowat in de sterren geschreven dat Danneels vroeg of laat ook wel eens de richting noorderburen zou inslaan. Dat is nu een feit met de opening van een kantoor in Breda en met de aankoop van strategisch gelegen gronden in de buurt. Nederland kampt met een aanzienlijk tekort aan nieuwe woningen. Danneels viert in 2024 zijn 50ste verjaardag. Het familiebedrijf met West-Vlaamse oorsprong is vandaag met 64 medewerkers, twee vestigingen in Brugge en Duffel en een omzet van ruim 100 miljoen euro, één van de sterkere spelers op de thuismarkt.

Het West-Vlaams familiebedrijf opende recent een kantoor in Breda en heeft de ambitie om binnen de 3 tot 5 jaar de eerste Nederlandse klanten een afgewerkte, kwalitatieve nieuwbouwwoning te geven. Daarvoor kocht Danneels Vastgoed NL al twee interessante projectgronden aan op opvallende locaties, goed voor bijna 22.000m² met verschillende tientallen nieuwe woningen en exclusieve appartementen. “De stap naar de Nederlandse residentiële markt is een goed onderbouwde keuze die Danneels een aanzienlijke schaalvergroting en een duurzame omzetgroei moet bezorgen”, zegt CEO Karsten Foekens.

Bedrijf in verandering

Sinds 2020 staan CEO Karsten Foekens en COO Tine Cardoen in voor de dagelijkse operationele leiding van het familiebedrijf. “Ons bedrijf is de voorbije 4 jaar enorm sterk geëvolueerd: in 2018 hadden we nog een omzet van 70 miljoen en telden we 40 medewerkers", aldus de Nederlandse CEO. "Strategisch kozen we voor een nieuwe, versterkte managementstructuur, wat de dagelijkse operationele werking versnelde. Dat zorgde er tegelijk voor dat we een heel aantal realisaties over heel Vlaanderen konden doorduwen, waardoor ons zakencijfer en ons personeelsbestand met bijna 50 procent zijn gegroeid. Ook tijdens het economisch moeilijke jaar 2022 hebben we de omzet op een gelijk niveau kunnen houden als het topjaar 2021.”

Extra hefboom

Met de aankoop van de bekende Arsenaalsite in Gent, een oude industriële spoorsite van 13 hectare, onderstreepte Danneels eerder al zijn ambities in eigen land. Samen met partners Group Monument en Quva zal het bedrijf er de komende jaren een grote, innovatieve stedelijke ontwikkeling vorm geven met een zeer diverse invulling. Nu kiest Danneels dus ook voor de stap naar het buitenland. “België is een zeer mature markt waar we de komende jaren absoluut nog een zeer mooie groei kunnen realiseren, vooral vanuit ons kantoor in Duffel, maar ook in Brugge", zegt de CEO nog. "Toch wilden we al enkele jaren onze blik verruimen. De stap richting Nederland moet op middellange termijn voor een aanzienlijke schaalvergroting en een duurzame omzetgroei zorgen.”

Nijpend tekort

Karsten Foekens kent als geen ander de noden op zijn thuismarkt. Studies bevestigen ook dat Nederland kampt met een nijpend woningtekort van ruim 400.000 woningen, een historisch tekort dat nog versterkt worden door de boomende bevolkingsprognose. In oktober 2022 anticipeerde het Nederlands kabinet van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hier op door provinciale woningbouwafspraken te maken voor de bouw van ruim 900.000 woningen tegen 2030.

In een eerste fase mikte Danneels op de aankoop en ontwikkeling van projectgronden in Zuid-Nederland en die werden ook gevonden en aangekocht, opnieuw in de buurt van Breda. Voor beide projectsites moet Danneels Vastgoed NL nu een volledig vergunnings- en ontwikkelingstraject opstarten.