Nieuws West-Vlaanderen Bruno Bonduelle ruilt het aardse voor het eeuwige

Bruno Bonduelle ruilt het aardse voor het eeuwige

Bruno Bonduelle ruilt het aardse voor het eeuwige

RIJSEL – Een van de absolute iconen van het Noord-Franse bedrijfsleven, Bruno Bonduelle, is overleden. Dat meldt het Comité Grand Lille, – een soort informeel Rijsels parlement over alle strekkingen en sectoren heen – dat destijds door Bruno Bonduelle himself boven de doopvont werd gehouden. Bruno Bonduelle, wel bekend van het gelijknamige concern, werd 89 jaar.  

Bruno Bonduelle was een visionair ondernemer die zijn familiale bedrijvengroep naar steeds hoger sferen wist te stuwen. Hij maakt in de tweede helft van de vorige eeuw een wereldspeler van de wel bekende Group Bonduelle, die ook in onze contreien actief was.

De bijzonder spittante man en grote intellectueel had ook over alles en iedereen een mening die hij graag ongezouten en onafhankelijk vertolkte op de grote fora, in Noord-Frankrijk, in Parijs of even goed bij ons. Zo was hij één van de absolute pleitbezorgers van meer Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik. Hij stak daarbij zijn bewondering voor ‘la Flandre de l’autre côté de la frontière’ nooit onder stoelen of banken. In zijn optiek had le Nord er alle belang bij om de West-Vlaamse dynamiek als grote voorbeeld te nemen. Met een klein hartje en zelfs met enig schuldgevoel keek hij ook terug op de sluiting van de Bonduelle-fabriek in Vlaanderen.

Kritiek op de politiek

De erg belezen Bruno Bonduelle was ook zelf een bijzondere veelschrijver die tientallen boeken van zijn pen op de markt gooide. Zijn ongezouten maar altijd erg belegen kritiek aan het adres van de politieke klasse – die niet of te weinig begreep van zijn burgers en bedrijven – was daarbij een rode draad. Op een dag hield de grote humorist in hem ook een tweedehands uitverkoop van zijn boeken in Rijsel. “Omdat mijn vrouw vindt dat het huis uitpuilt van mijn niet verkochte boeken”, grapjaste hij op het podium.

foto: Bruno Bonduelle (Comité Grand Lille)

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.