Nieuws West-Vlaanderen Callens vermindert drastisch de CO2-uitstoot van chemiegroep Vynova

Callens vermindert drastisch de CO2-uitstoot van chemiegroep Vynova

Callens vermindert drastisch de CO2-uitstoot van chemiegroep Vynova

WAREGEM – Het Limburgse chemieconcern Vynova doet beroep op West-Vlaamse technologie om zijn C02-uitstoot te verminderen. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt in een persbericht. Op de site in Tessenderlo zal Callens een state-of-the-art waterstofgestookte stoomketelinstallatie helpen bouwen. De opgewekte stoom zal Vynova inzetten in haar productieprocessen, onder meer om producten verder te zuiveren.

 

Vynova is een internationaal chemieconcern met hoofdzetel in Tessenderlo, waar het verschillende basischemicaliën produceert die onder andere in de bouwsector, voor waterzuivering, in de medische wereld, de voedingsindustrie en de farmaceutische sector gebruikt worden. Eén van hun bijproducten is waterstof, een energiedrager die een belangrijke rol zal spelen in onze mondiale energietransitie.

Callens en zusterbedrijf Optimum by Callens zijn nu volop bezig met de detailengineering van een stoomketelinstallatie voor Vynova die zowel met waterstof als aardgas kan gestookt worden. De installatie zal een brandervermogen van meer dan 20 MW hebben en 30 ton stoom per uur kunnen produceren. Vynova zal de installatie begin 2022 in gebruik nemen op haar site in Tessenderlo.

“We hebben recent onze productiecapaciteit voor verschillende producten uitgebreid, waardoor we ook meer waterstof als bijproduct opwekken”, aldus Dimitri Wouters, site manager van Vynova Belgium. “Een groot deel van die waterstof gebruiken we nu al voor verschillende toepassingen in onze processen. Dankzij de nieuwe stoomketel zullen we ook alle extra opgewekte waterstof maximaal kunnen inzetten. Omdat bij de verbranding van waterstof geen CO2 vrijkomt, kunnen we op die manier onze CO2-uitstoot verder verkleinen, met circa 7.000 ton per jaar.”

West-Vlaamse toptechnologie

Het familiebedrijf Callens uit Waregem levert al 55 jaar betrouwbare procestemperatuur aan industriële klanten. Al 7.500 klanten in de Benelux en Frankrijk vertrouwen op een inhouse ontworpen thermische installatie, gebruik makend van stoom- en thermische olieketels, energierecuperatiesystemen, industriële luchttechnieken en/of bijbehorende leidingnetwerken.

De 200 medewerkers, zij kregen de naam Calliërs, verzorgen zowel de engineering, de installatie als de nazorg. Bovendien kunnen klanten 24/7 op hen rekenen voor noodgevallen, zodat ieder productieproces in elke omstandigheid snel up-and-running is na onderhoud of storingen. Daarvoor heeft Callens tevens een permanente huurvoorraad stoom-, thermische-olie- en cv-ketels klaarstaan.

In 2010 werd CallensVyncke opgericht als joint-venture met familiebedrijf Vyncke uit Harelbeke. CallensVyncke ontwerpt warmtekrachtkoppelingen voor industriële processen die zowel warmte als kracht of energie leveren. In 2018 vervoegde ook Optimum de Callens-groep door overname. Optimum by Callens ontwerpt, installeert en onderhoudt installaties als oplossing voor geur -en koolwaterstofemissies en vervuilingsproblemen aan de rookgaszijde bij industriële stoomketels. Telkens staat warmteterugwinning centraal in het concept.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.