Capital@Work 23

Capital@Work viert 25e verjaardag van haar grootste aandelenfonds

KORTRIJK – CapitalatWork viert de 25ste verjaardag van haar grootste aandelenfonds. Een eerder uitzonderlijk gegeven in de beleggingswereld. Destijds werd het opgericht om de spaarcenten van haar cliënten te beleggen op een verantwoorde manier, vanuit het oogpunt van risicobeheheersing en met de bedoeling om gemiddeld mooie rendementen te behalen.

Capitalatwork beperkt zich strategisch tot een beperkt aantal fondsen. Het (jarige) subfonds Contrarian Equities at Work wordt gezien als het vlaggenschip. In totaal beheert CapitalatWork een tiental fondsen met aan boord steevast wereldspelers die weinig tot geen schulden meedragen en jaarlijks een aanzienlijke free cashflow genereren.

CapitalatWork, met 7 kantoren waaronder een vestiging in Kortrijk, gaat prat op het compartiment ‘Contrarian Equities at Work’, dat uitgerekend 25 jaar terug werd opgericht en kennelijk moeiteloos overleeft en op zijn elan doorgaat. Mede te danken aan de 3 fundmanagers die destijds aan de wieg stonden en nu hun baby tot wasdom zagen komen. CapitalatWork zelf heeft het over een mijlpaal. "Een fonds met een trackrecord van 25 jaar is eerder een zeldzaamheid en het is al helemaal uniek wanneer we zien dat onze beleggingsfilosofie en fund managers na al die tijd nog steeds dezelfde zijn", aldus topkader Vincent Lambrecht.

Begin jaren 90 vond een team van jonge beleggers mekaar in een gedeelde passie en fascinatie voor de financiële markten. Het leidde tot de oprichting van CapitalatWork. Het team van toen werd in de loop van de jaren versterkt door een 145-tal gepassioneerde collega's. Inmiddels heeft CapitalatWork haar tentakels over de ganse Benelux verspreid.

Waarde creatie

Van bij de start werd ook het sub-fonds Contrarian Equities at Work opgericht met een initiële eerste koers van 125 euro. Vandaag noteert het aandelenpakket aan een waarde van 1.000 euro. "Er is veel gebeurd in die 25 jaar", zegt Vincent Lambrecht, managing director CapitalatWork NV. "Enkele zaken zullen we ons zonder twijfel herinneren. De introductie van de euro. De terreuraanslagen op 9/11. De reddingen van vele banken in 2008. De corona pandemie. De oorlog in Oekraïne. Maar, de meeste gebeurtenissen, die de beurzen heel zenuwachtig hebben gemaakt, zijn we gewoonweg al vergeten. Gegarandeerd gaan er de volgende 25 jaar, weer evenveel gebeurtenissen een ingrijpende invloed hebben op de financiële markten. Het is altijd zo geweest en het zal ook nooit anders zijn."

Het geheim van dit succes

CapitalatWork schrijft het succes van het sub-fonds Contrarian Equities at Work toe aan twee cruciale factoren: eigen studiewerk (de analyse van de bedrijven waarin het subfonds belegt gebeurt door onze eigen fondsanalisten) en ook de keuze van de bedrijven waarin werd belegd.

Zegt Bart Mortier, directeur West- en Oost Vlaanderen: "In onze keuze van activa zijn we zeer selectief. CapitalatWork volgt actief een universum van kwaliteitsvolle bedrijven op met concurrentiële voordelen, sterke balansen en een hoge mate van free cash flow, die dagelijks worden opgevolgd door onze analisten. We streven naar kwaliteit in onze portefeuilles. Het feit dat we recent vijf Lipper Awards hebben gewonnen, is daar een overduidelijk bewijs van. Het is een combinatie van goede voorbereiding, toewijding en veel werk."

Ambities en toekomst

CapitalatWork ziet het nieuwe jaar en de toekomst positief in. "Onze mooie rendementen, onze autonome en externe groei en toenemende naamsbekendheid in alle regio’s waar we actief zijn, dragen allemaal bij tot een positieve en ondernemende bedrijfsdynamiek", aldus Peter Vandekerckhove, voorzitter van de raad van bestuur. "Tevens zijn er tal van IT – en digitaliseringsprojecten gaande om onze cliënten steeds opnieuw een optimale dienstverlening te kunnen bieden."