Nieuws West-Vlaanderen Cargill-vestiging in Izegem krijgt etiket ‘Fabriek van de Toekomst’

Cargill-vestiging in Izegem krijgt etiket ‘Fabriek van de Toekomst’

Cargill-vestiging in Izegem krijgt etiket ‘Fabriek van de Toekomst’

IZEGEM – De beroepsfederatie Agoria heeft vier in België gevestigde bedrijven het statuut van ‘Fabriek van de Toekomst‘ toegekend. Onder het viertal bevindt zich ook de in Izegem gevestigde site van de multinational Cargill, waar 250 mensen werken. Fabrieken van de Toekomst zijn bedrijven die blijven investeren, die de weg naar digitalisering radicaal inslaan en ook bereid zijn tot samenwerking met kennis- en/of onderzoeksinstellingen. Dit zorgt er voor dat ze ook veel crisis bestendiger zijn. Cargill is 22 jaar actief in Izegem en heeft in die tijd ruim 70 miljoen euro in de productievestiging geïnvesteerd.   

Cargill Izegem raffineert oliën en vetten voor verschillende segmenten van de voedingsindustrie (onder meer babyvoeding, frietproducten, margarineproducten) en voor non-food applicaties in de autobandenindustrie en de farmacie. Sinds vele jaren investeert dit bedrijf in state-of-the art productiefaciliteiten. Daarnaast zet het ook heel sterk in op automatisering om flexibeler te kunnen werken. “Wat ons verhaal tot een succes maakt, is dat wij gefocust hebben op 3 domeinen: purpose, people en process.”, aldus plant manager Marco Moes.

Sinds 2015 reiken Agoria en Sirris in samenwerking met de verschillende sectorfederaties de Factories of the Future Awards uit. In totaal bestaat de groep laureaten uit 42 bedrijven, even goed grote bedrijven als kmo’s. Ze krijgen de titel voor een periode van drie jaar. Na afloop daarvan moet een nieuwe audit uitwijzen of de titel kan verlengd worden.

Vier bedrijven kregen dinsdag de award voor het eerst. Het gaat om de vestiging van voedingsmiddelenleverancier Cargill in Izegem, de productiesite van voedings- en drankbedrijf Danone in Rotselaar, plaatwerkerij Delhez-Tôlerie in Thimister-Clermont en de fabriek van cosmeticabedrijf L’Oréal in Libramont. De winnaars ontvingen hun award digitaal uit handen van Jan Jambon en Willy Borsus, respectievelijk Vlaamse minister-president en Waals vice minister-president. Cargill nam destijds een deel van de activiteiten van Vandemoortele over in Izegem

Weerbare bedrijven

Uit een bevraging onder die 42 bedrijven blijkt bovendien dat de Factories of the Future weerbaar waren tegen de coronacrisis, stelt Agoria. Acht bedrijven bleven 100 procent operationeel, bij de rest lag de activiteitsgraad gemiddeld tussen de 70 en de 95 procent. Gemiddeld 90 procent van de geplande investeringen werden in het coronajaar uitgevoerd.

“2020 was natuurlijk een uitzonderlijk jaar, en we zijn dan ook erg blij dat ondanks de zeer moeilijke omstandigheden toch heel wat maakbedrijven in ons land hun geplande transformatietrajecten zijn blijven voortzetten”, zegt Geert Jacobs, project manager ‘Factories of the Future’ bij Agoria. “De winnaars van vandaag illustreren dat toekomstdenken en geloven in je eigen visie als ondernemer altijd belangrijk blijft, want hoe lastig ook,  uiteindelijk is corona maar een momentopname. Wil je als bedrijf voorlopen, blijf dan investeren ook in tijden van crisis.”

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.