Danneels jonge CEO

CEO van Brugse Danneels laat zich voorzichtig optimistisch uit over herstel in de bouw

BRUGGE - Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne gingen de energieprijzen door het dak. Een nieuwe reeks prijsstijgingen van de grondstoffen was het gevolg. Bouwmaterialen werden vaak tot een kwart duurder. “Maar de piek is wellicht voorbij,” zo ervaart CEO Karsten Foekens het bij Danneels. “De prijsindex van hout en staal daalt al en we verwachten dat dit weldra ook voelbaar zal zijn in ons aankoopbeleid. Ook al fluctueert de langetermijnrente nog, toch groeit het vertrouwen bij de kandidaat-kopers om te blijven investeren in een eigen woning.”

 

Het voorbije halfjaar werden de internationale handelsstromen grondig verstoord. Productieketens vielen stil door een gebrek aan grondstoffen of transportproblemen. Het hele leven is duurder geworden, de economie kreunt onder de inflatie en de consument verliest aan koopkracht. “En toch zien we weer voldoende tekenen voor voorzichtig optimisme,” meent de CEO van Danneels. “We merken bij Danneels duidelijk dat we de bouwkost weer iets meer onder controle krijgen. Vooral bij de grond- en infrastructuurwerken en de ruwbouw is dat gelukkig al het geval. Tijdens de voorbije maanden waren alle kosten flink gestegen, maar we hebben geen projecten stilgelegd. We bleven bouwen, rekenden niets door aan de klant en vertrouwden erop dat de markt zou stabiliseren. Dat lijkt nu ook te gebeuren. En we rekenen er op dat ook de rest van de bouwkosten zullen volgen.”

De prijs van hout en staal stond een paar maanden geleden nog op recordhoogte. Die enorme stijging wordt nu wat weggevlakt. Wereldwijd zakken de prijzen, ook al liggen die nog steeds veel hoger dan voor de corona-pandemie. De staalprijsindex schoot in februari 2022 extreem omhoog, maar zit intussen stilaan opnieuw op het niveau van augustus 2021. “Voor onze leveranciers van deuren, ramen en poorten is het goed nieuws", vervolgt de CEO. "De materialen zijn ook weer meer beschikbaar, omdat er alternatieve aanvoermogelijkheden gevonden zijn voor de Russische en Oekraïense markt. Voldoende voorraden doen de prijzen in eerste instantie stagneren en straks ongetwijfeld ook weer dalen. En dat komt finaal dus ook onze klant ten goede. De maandelijkse conjunctuurenquête van de Confederatie Bouw wees erop dat in mei 2022 nog 95% van de aannemers duidelijke prijsstijgingen vaststelde, intussen is dat minder dan 85% geworden. We vermoeden dat die trend zich doorzet.”

Gewijzigde kredietmarkt

Wie de voorbije jaren een woonkrediet afsloot, kon genieten van een extreem lage rente, die varieerde tussen de 1 en 2%. Leningen waren spotgoedkoop. We zouden haast vergeten hoe uitzonderlijk deze situatie was. Sinds begin dit jaar echter zijn de marktrentes fors opgelopen en dus is ook het woonkrediet gestegen tot een 'normaler’ niveau. We zitten nu op een rente van rond de 3%, zoals pakweg 10 jaar geleden. Maar de markt blijft bijzonder volatiel. De afgelopen maanden was er zelfs even een daling. Het blijft moeilijk te voorspellen wat de economische toekomst brengt.

“We verwachten dat de markt nog even blijft schommelen", zegt Karsten Foekens nog. "En als we realistisch zijn, weten we dat een hypotheekrente van 3% eigenlijk gezond is voor de economie van ons land. Dat beseffen onze klanten duidelijk ook, want we stellen vast dat zij opnieuw voldoende vertrouwen hebben om een krediet af te sluiten met een mooie looptijd aan een gezonde rentevoet."

En dan is er nog de consument zelf. “Onze nieuwbouwexperten op kantoor voelen duidelijk dat de klant, tijdens zijn vakantie, de markt echt heeft gevolgd", zegt de CEO tot slot. "De interesse zwengelt opnieuw aan. En dus kijken wij met Danneels vol vertrouwen naar de komende maanden en jaren, omdat de prijsspanningen stabiliseren.”