Nieuws West-Vlaanderen CEO’s 4 Climate komt met nieuwe groene voorstellen voor de transportsector

CEO’s 4 Climate komt met nieuwe groene voorstellen voor de transportsector

CEO’s 4 Climate komt met nieuwe groene voorstellen voor de transportsector

BRUGGE – De oproep naar een vergroening van onze mobiliteit in Vlaanderen klinkt klaar en duidelijk. Samen met Stad Brugge, de organisatie Brugge Geeft Energie en Provincie Utrecht lanceert CEO’s 4 Climate de green deal ‘Duurzaam Transport met Groene EV en H2’. Een en ander wordt op dinsdagavond 14 maart in Vives te Brugge aan alle betrokkenen uit de transport- en groene energiesector voorgesteld.

Voor de vergroening van het klein verkeer zijn de regels en voorwaarden duidelijk geformuleerd: emissievrije bedrijfswagens worden de norm, lage emissiezones, promotie van alternatieve vervoersmiddelen. De voorwaarden om ook het zwaar wegverkeer te decarboniseren, hinken echter nog heel erg achterop.

De weg naar een duurzamer vrachtverkeer kent ook heel wat vraagstukken en knelpunten die haar vooruitgang hinderen. Desondanks zetten ondernemers reeds zelf initiatieven en experimenten op om de nood aan vergroening van hun transportvloot het hoofd te kunnen bieden. “Daarin hebben de recente economische en energiecrisis de ogen geopend, dat er nog veel moet gebeuren, willen we de Europese en Belgische doelstellingen bereiken”, zo stelt de organisatie CEO’s 4 Climate vast.

Concrete acties

CEO’s 4 Climate wil het voortouw nemen in een duidelijkere en vlottere overgang en bundelt daarom met een nieuwe green deal de krachten (bottom-up) tot een unieke samenwerking van lokale ondernemers, kennisinstellingen en overheden. En dit met één missie: duidelijke voorwaarden en ruimte scheppen om de implementatie van groene energie in de transportsector te faciliteren.

Daarbij worden drie drie hoofddoelstellingen geformuleerd, te realiseren op een periode van ver jaar: de integratie van groene energie (EV) en H2 als essentiële aandrijvers voor een duurzaam wegverkeer begunstigen en promoten, ‘Clean Energy Hub’ pilootprojecten lanceren en uitbouwen en tenslotte ook bijdragen in de verduurzaming van 30 partnersites en de implementatie van 25 EV Trucks.
Hogeschool VIVES, IVBO, Port of Antwerp Bruges, Waterstof Utrecht en Life New Hyts gaven alvast aan het project mee te ondersteunen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

TVH wereldwijd gehackt

WAREGEM - Zondagavond werden de werknemers van TVH bericht dat er belangrijk nieuws op komst was. Helaas geen vrolijk nieuws:… Lees meer