Beauduin Charles 22

Charles Beauduin (Barco) maakt zijn comeback in minder gunstige marktomstandigheden

KORTRIJK - Barco heeft zijn kwartaalcijfers (q3) gepubliceerd. Het deed dat opnieuw in aanwezigheid van sterke man en co-CEO Charles Beauduin die de voorbije maanden bedlegerig was. De charismatische en visionaire Beauduin heeft zijn rol als co-CEO terug opgepakt. Hij werkt grotendeels op afstand, maar keert ook geleidelijk aan terug naar kantoor om belangrijke vergaderingen bij te wonen. Barco heeft het in zijn tussentijdse balans over marktomstandigheden die minder gunstig zijn en stuurt dan ook een winstwaarschuwing uit die de verwachtingen moeten temperen. 

Eerst de cijfers. De bestellingen voor 3Q23 bedroegen 239,9 miljoen euro, een daling met -1% tegenover 3Q22. De bestellingen year-to-date stegen met 4% tot 781,0 miljoen euro tegenover vorig jaar. Het orderboek per 30 september 2023 bedroeg 523,4 miljoen euro, een stijging met 5% tegenover het begin van het jaar en 3% meer dan eind juni 2023. De omzet voor 3Q23 bedroeg 229,6 miljoen euro, een daling met -12% tegenover 3Q22 (-9% bij constante wisselkoersen). De omzet year-to-date bedroeg 750,5 miljoen euro, +2% jaar op jaar (+3% bij constante wisselkoersen). Kortom: een balans met een lach en een traan.

Moeilijk gaat ook

Charles Beauduin en An Steegen, de beide CEO's van het beursgenoteerde Kortrijkse bedrijf, gaven ook tekst en uitleg bij de cijfers. Onder het motto: moeilijk gaat ook.

"In het derde kwartaal van 2023 werden de ongunstige omstandigheden van het tweede kwartaal intenser", luidt hun boodschap.  "In China bleef het verwachte herstel van de pandemie uit, wat doorweegt op de resultaten en groeivooruitzichten voor dit jaar. In onze belangrijkste markten zien we een gemengd beeld: enerzijds hebben Healthcare en Enterprise te maken met een zwakkere marktvraag als gevolg van de afzwakkende macro-economische omstandigheden. Anderzijds blijft de Entertainment-markt voortbouwen op het sterke momentum dat vorig jaar begon. Terwijl we door deze minder gunstige marktomstandigheden navigeren in 2023, blijven de fundamenten van onze belangrijkste markten intact en focussen we op het winnen van marktaandeel, kostenbeheersing en verdere margeverbeteringen. Daarnaast blijven onze managementteams inzetten op de uitvoering van onze strategische initiatieven, met name onze roadmap voor nieuwe productintroducties en de operationele efficiëntie door middel van gerichte fabrieken.”

Vooruitzichten voor 2023 en daarna

Gezien de moeilijke marktomstandigheden, verwacht het management dat de omzet voor FY23 in lijn zal zijn met de omzet van vorig jaar. Met deze toplijn, verwacht het management een EBITDA-marge rond 14% voor het volledige jaar 2023. De toplijn voor 2024 zal afhangen van de evolutie van de algemene marktomstandigheden. Het management herbevestigt wel zijn verwachting om terug te keren naar high single digit groei voor de lange termijn. Het management herbevestigt ook de verwachting voor een EBITDA marge tussen 14% en 18% voor 2024 en de jaren nadien.

Update m.b.t. co-CEO Charles Beauduin

Co-CEO Charles Beauduin is de afgelopen maanden door ziekte afwezig geweest. De voorbije weken heeft de heer Beauduin zijn rol als co-CEO weer opgepakt. Hij werkt grotendeels op afstand, maar keert ook geleidelijk aan terug naar kantoor om belangrijke vergaderingen bij te wonen.