Beauduin Charles 20

Charles Beauduin (Vandewiele, Barco) geeft zijn ongezouten mening over corona

KORTRIJK - Over corona en hoe we dat ellendige virus moesten aanpakken om de economie te redden, heeft zowat iedereen zijn mening. Maar als ze van ondernemer Charles Beauduin komt, is het een closer look waard. Hij zegt zowat exact hetzelfde als wat Filip Balcaen bij het begin van de crisis (maart-april 2020) orakelde, onder meer in het boek 'De klare kijk op corona': "De bedrijfsactiviteiten moeten zoveel mogelijk blijven draaien."  Of anders gesteld: de overheid is allicht veel te streng geweest voor de bedrijven.   

Charles Beauduin gaf zijn visie in de weekendkrant van De Tijd (krant die niet bij de abonnees geraakte, tussen haakjes). "Ik heb het er moeilijk mee dat we de coronacrisis niet wat rationeler hebben aangepakt", zegt de CEO en eigenaar van machinebouwer Vandewiele en belangrijke referentie aandeelhouder bij Baro. "De lockdowns waren in zijn ogen niet doelgericht en hebben te lang geduurd. Er werd te lang te weinig getest, omdat de tests zogezegd niet betrouwbaar genoeg waren. Maar als ik met mijn machines een betrouwbaarheid van 95 procent haal, dan ga ik ervoor. En als we verplichten om kinderen te vaccineren tegen polio, waarom doen we dat dan ook niet, zoals in China met Covid-19?"

Het Chinese en Zuid-Koreaanse voorbeeld 

Beauduin gaat verder in zijn betoog. "Het zal sowieso interessant zijn om het uiteenlopende beleid van landen te bekijken, ook binnen Europa", zegt hij. "Zweden heeft een totaal andere aanpak gehad dan de zuiderse landen en ook wij hebben het heel anders aangepakt dan de Nederlanders. Ik stel vast dat de soepeler noordelijke landen het economisch beter gedaan hebben dan Frankrijk en Spanje met hun heel strenge lockdowns. De aanpak van China is heel drastisch geweest, maar ook extreem effectief. Onze fabrieken hebben daar negen dagen stil gelegen na het Chinees Nieuwjaar, net als de hele maatschappij. In februari waren ze weer volledig open, zonder thuiswerk en alleen met de gewone hygiënemaatregelen. Psychologisch-maatschappelijk kan ik uiteraard niet oordelen, maar economisch zullen de Chinezen de grote winnaar zijn van covid. Of het met al dan niet democratie te maken heeft? Daar ben ik niet zo zeker van. Het land ernaast, Zuid-Korea, is wel een democratie en heeft het ook veel beter gedaan dan wij. Het is ook snel weer opengegaan. Je kan dan nog zeggen dat de bevolking veel gedisciplineerder is en collectiever denkt, maar ik blijf met een wrang gevoel daarover zitten."