Nieuws West-Vlaanderen Chemieconcern INEOS sluit megadeal voor afname van groene stroom uit West-Vlaamse windmolenparken op zee

Chemieconcern INEOS sluit megadeal voor afname van groene stroom uit West-Vlaamse windmolenparken op zee

Chemieconcern INEOS sluit megadeal voor afname van groene stroom uit West-Vlaamse windmolenparken op zee

ZEEBRUGGE – SeaMade NV, de combinatie van 2 offshore windmolenparkconcessies voor de kust van West-Vlaanderen, opent het jaar met een megadeal. Het wel bekende chemieconcern INEOS (dat een basis heeft in Antwerpen) tekende een contract voor de komende tien jaar om groene stroom uit de Noordzee af te nemen. De overeenkomst bevat de aankoop en de levering van 65,5 megawatt (250 GWh per jaar) groene stroom voor het komende decennium. In de praktijk komt het er op neer dat INEOS ongeveer 13,5% van de hernieuwbare elektriciteit van SeaMade voor zijn rekening zal nemen. 

 

 

SeaMade NV is een combinatie van 2 offshore windmolenparkconcessies: SEAstar (252 MW) en merMAID, (235 MW). SeaMade is een samenwerking tussen Otary RS NV (70%), Electrabel NV (17,5%) en Eneco Wind Belgium SA (12,5%). Met 58 windturbinegeneratoren van 8,4 MW en 2 offshore substations in beide concessiegebieden is SeaMade het grootste windpark dat in de Belgische Noordzee is gebouwd, met een operationele capaciteit van ongeveer 487 MW.  SeaMade is operationeel sinds 2020 en levert hernieuwbare energie voor een equivalent van 500.000 gezinnen.

SeaMade (inhuldiging oktober 2021) is het laatste windpark van de eerste windmolenzone voor de Belgische kust dat volledig operationeel werd. Er zijn nu 8 windmolenparken in de Belgische Noordzee operationeel, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 2.262 MW.

Steeds meer groene stroom

In de toekomst zullen cPPA’s (lange termijn energiecontracten) verder aan belang winnen, zegt Eneco. Over enkele jaren wordt gestart met de ontwikkeling van de Prinses Elisabethzone, een nieuw windpark langs het westen van de Belgische kust. Initieel werd er gemikt op 2,2 gigawatt aan groene stroom, maar de federale regering heeft de capaciteit vorig najaar opgetrokken naar 3,2 tot 3,5 gigawatt. Dankzij cPPA’s kan Eneco verder blijven investeren in de productie van hernieuwbare energie.

Voor Eneco is deze overeenkomst de grootste cPPA (corporate power purchase agreement) dat het in België al ondertekend heeft. Het contract zal de koolstofvoetafdruk van INEOS met nog eens 940.000 ton CO2 verminderen gedurende de looptijd van het contract. Dit is vergelijkbaar met het van de weg halen van 70.000 auto’s per jaar.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.