Nieuws West-Vlaanderen Chris Cardon (Ziphius) verblijdt de wereld met innovatieve corona-formule

Chris Cardon (Ziphius) verblijdt de wereld met innovatieve corona-formule

20210521 Gent, Belgie. Chris Cardon, CEO van Ziphius

Chris Cardon (Ziphius) verblijdt de wereld met innovatieve corona-formule

OOSTKAMP – De West-Vlaamse ondernemer Chris Cardon (CEO van biotechbedrijf Ziphius) en de Universiteit Gent hebben een belangrijke doorbraak  gerealiseerd in hun zoektocht naar een ultiem coronavaccin, dat zelfs ook andere ziektevarianten kan counteren. Dat kon Made in West-Vlaanderen in primeur vernemen. “Ons onderzoek heeft naar een ultiem bewijs geleid dat onze formule werkt”, zegt apotheker-ondernemer Chris Cardon. “Een wereldprimeur? Ja, dat mag je zeggen. Vandaag heeft ook het gezaghebbende Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Molecular Therapy dit als dusdanig gepubliceerd.”  

 

 

Van bij de verspreiding van het coronavirus in onze contreien (voorjaar 2020), heeft Chris Cardon met Ziphius alles op alles gezet om de ultieme formule te vinden die leidt tot een nieuw vaccin. Te weten: een vaccin dat beschermt tegen meerdere varianten en dit met een self replicerend RNA ontwikkeld door Ziphius (RNA is een soort van DNA dat cellulaire processen in kaart brengt). Ziphius mikte via R&D ook op een formule waarbij een anti-corona vaccin slechts één maal per jaar zou moeten worden toegediend.

Ziphius is er nu, in samenwerking met de experts van de Gentse unief, in geslaagd om die unieke combinatie te realiseren. “Vandaag kunnen we zeggen dat het ultieme bewijs is geleverd dat we mogelijks het corona-virus kunnen counteren”, zegt de West-Vlaamse ondernemer  Chris Cardon. “Er is zelfs meer. Ons saRNA-platform kan ook gebruikt worden voor de ontwikkeling van therapieën tegen ziektes zoals bijvoorbeeld mucoviscidose.”

Het onderzoek van Ziphius heeft bovendien geleid naar een formule die meerdere varianten van corona te lijf gaat. “Uniek is dat we met onze aanpak niet alleen de buitenkant van het corona virus kunnen lam leggen, maar evenzeer het lichaam in aansporen om de virale kern (die amper muteert) te herkennen om zo alsnog geïnfecteerde cellen te elimineren”, zegt Chris Cardon.

Absolute wereldprimeur

Het fundamenteel onderzoek van Ziphius en de U Gent heeft geleid naar een zeer belangrijke doorbaak in de ontwikkeling van SARS-Cov2 vaccins. “We zijn inderdaad één van de eersten om verschillende antigenen los te laten op verschillende ziektes (dus niet alleen op covid) en de eersten ook die het menselijk gen inschakelen om de ziekten te counteren”, aldus Cardon. “In die zin is het absoluut cruciaal. Maar we zijn niet het type dat op zijn lauweren wil rusten. We willen in de strijd blijven voorop gaan en altijd maar nieuw fundamenteel onderzoek blijven doen.”

Interesse van big farma

Ziphius wist al van in de onderzoeksfase de grote jongens uit de farma business te triggeren. Het is nu aan de big farma om het vaccin op grote schaal aan te maken op basis van de Ziphius-formule. “Aan contacten geen gebrek”, aldus nog Cardon. “Ik ben pas terug uit de VS waar ik contact had met grote, hele grote, investeerders die ook de link met grote farmreuzen willen helpen leggen. De komende weken ben ik ook gastspreker op een aantal grote medische congressen in de VS, onder meer in Boston en San Diego.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.