Lumière Mechelen Alexander Vandeputte en Jan De Clercq Alexander Vandeputte en Jan De Clercq. Foto: ©Christophe De Muynck

Cinema Lumière wint Europa Cinemas Award 2022 als ‘Ondernemer van het jaar’

MECHELEN, ANTWERPEN - Cinema Lumière, met vestigingen in Mechelen, Antwerpen en Brugge heeft de Europese Cinema Award voor 'Ondernemer van het jaar' gewonnen. "Een fikse schouderklop die ons als culturele ondernemers een bom energie geeft."

Afgelopen weekend mochten de CEO's van Lumière de prijs in ontvangst nemen op de 22ste editie van de Europa's 'Cinemas Network Conferentie' in cinema Le Balzac in Parijs. "Europas Cinemas waardeert en bekroont nu het bedrijf voor zijn zoektocht naar nieuwe modellen in het brengen van een mooie Europese en Vlaamse cinema naar een zo breed mogelijk publiek", reageert Benny Salaets, CEO van Lumière. "Het is een fikse schouderklop die ons als culturele ondernemers weer een bom energie geeft."

 

Lumière Mechelen.

Geleende filmprojector en gehuurde theaterzaal

In 1996 openden Alexander Vandeputte en Jan De Clercq hun eerste stadsbioscoop Lumière Brugge. De twee zetten hun eerste stapjes in de cinemawereld met een geleende 35mm-filmprojector en een gehuurde theaterzaal. Die activiteiten werden vervolgens uitgebreid met filmfinanciering, productie en distributie. Ondertussen telt Lumière vier stadsbioscopen waarvan twee in Antwerpen, een in Mechelen en in Brugge.

Europas Cinemas

Europas Cinemas werd in 1992 in het leven geroepen door een groep van 30 bioscoopuitbaters en is in 30 jaar tijd uitgegroeid tot een netwerk van bijna 1.217 bioscopen en 3.059 zalen in 42 verschillende landen. Elk jaar onderscheidt de organisatie de beste bioscopen van het netwerk in drie categorieën: programmering, ondernemer en jonge publiekswerking.