De Geest Mitch foto De Standaard

Citymesh doet voor het eerst een buitenlandse overname

BRUGGE - Citymesh, het Brugse bedrijf van telecompionier Mitch De Geest (zie foto), begeeft zich voor het eerst op buitenlandse paden. In Nederland neemt het een sectorgenoot over. Citymesh, onderdeel van de Limburgse technologiegroep Cegeka, is in eigen land één van de vier telecombedrijven die de digitale 5G telecom snelwegen van morgen mee mag helpen uitrollen.  

Citymesh zal boven de Moerdijk een specifiek mobiel datanetwerk uitbaten. De overname van het 0G-netwerk van VolkerWessels Telecom, een onderdeel van de Nederlandse bouwreus VolkerWessels, maakt dit mogelijk.

oG is een vanuit Frankrijk overgewaaide draadloze radiotechnologie die uitermate geschikt is om data van sensoren of chips te capteren en zo voorwerpen slim te maken. Denk aan watermeters of containers. In eigen land heeft Citymesh die wijd verspreide technologie al op het terrein gebruikt, onder meer bij Engie. Het netwerk kan met relatief weinig antennes grote oppervlakten dekken en miljoenen voorwerpen connecteren. De sensoren of chips verbruiken weinig energie en gaan dus lang mee.

Brede meerwaarde

Ook voor Citymesh betekent dit nog eens zoveel toegevoegde waarde bij de al bestaande portefeuille. Het Brugse bedrijf denkt dat het in Nederland een vooraanstaande technologische rol kan spelen. Die technische support zou meerdere sectoren vooruit kunnen helpen: denk aan onder meer steun aan gasmeters en gastanks, het traceren van pallets en containers en het monitoren van waterkwaliteit, bijvoorbeeld door het opsporen van legionellabesmettingen.

De 0G-activiteiten in België en Nederland zijn een aanvulling van de Cegeka-diensten rond bijvoorbeeld data captatie en verwerking. Zo kan de groep een totaalpakket aanbieden. Citymesh is al actief in het buitenland (Europa en de VS), vooral met telecomdiensten voor offshore windenergie.

foto: Mediahuis/de Standaard