Club Brugge teamfoto 20

Club Brugge profileert zich ook als mediabedrijf

BRUGGE - Mas que un club de futbol. Zo staat het in koeien van letters te lezen in de tribunes van Camp Nou, de heilige voetbaltempel van het grote FC Barcelona. Extrapolerend zou je hetzelfde kunnen zeggen van Club Brugge, dat niet alleen een voetbalclub is maar ook meer en meer een mediabedrijf.  Club Brugge heeft sinds een paar jaar een heus Media House in zijn rangen, met filmmakers, copywriters, grafici, designers en een presentatrice. Die vullen continu de website, de app en de sociale media kanalen aan met clips, minidocu's achter de schermen, een tv-show op matchdagen en een heuse radioshow op oudejaar.

Het is de krant de Tijd die recent tot de conclusie kwam dat Club Brugge meer is dan een voetbalclub. De vaandeldrager van het Belgische voetbal wordt als mediabedrijf hoog ingeschat, en wordt steevast ee voorloper genoemd op dat vlak. De club sluit daarmee aan bij een trend in het Europese voetbalcircuit: voetbalclubs roeren zich steeds nadrukkelijker tussen de klassieke mediaspelers in de wedloop om content. Een leverancier van duur betaalde content waren ze al, maar nu worden ze ook meer en meer producent.

De Italiaanse topclub Milan – in handen van het Amerikaanse hefboomfonds Elliott – lanceerde de voorbije weken nog zijn Milan Media House. Goed voor 40 jobs, 1.000 vierkante meter met drie opnamesets en een studio voor matchcommentaar en podcasts. Opvallend is dat Milan zijn studio ook te huur stelt voor bedrijven. Het Nederlandse Feyenoord maakte recent bekend dat het een docusoap krijgt op de recent bij ons gelanceerde streamingdienst Disney+. Ook Bayern München krijgt een eigen meerdelig feuilleton op Amazon Prime. Dat lanceerde eerder docusoaps rond American football, rugby en voetbal. Het Nederlandse Feyenoord maakte deze week bekend dat het een docusoap krijgt op de recent bij ons gelanceerde streamingdienst Disney+. Tottenham Hotspur heeft al zo’n intrigerende docusoap die druk bekeken wordt en volgens waarnemers ook bepaalde scènes bevat die goed zijn voor een Oscarnominatie. Op Netflix is er dan weer de culthit ‘Sunderland ‘Til I Die’ over hoe de club het kloppend hart is van de achtergestelde Noord-Engelse stad.

Clubs gaan ook verdienen aan hun eigen kanalen met exclusieve content voor subscribers. Het eigen streamingkanaal van FC Barcelona, Barça TV+, wordt bevoorraad door het productiebedrijf Barça Studios. De prijs voor een premiumabonnement: 44,99 euro per jaar.

 

Aantrekkelijk voor fans én voor clubs

De trend sijpelt – met bescheidener budgetten – ook door bij ons, zo meldt De Tijd. Anderlecht en Antwerp krijgen dit jaar een docusoap op de nieuwe gratis sportzender van Telenet. Beide partijen zien er een win-winsituatie in. De clubs krijgen toegang tot 1,8 miljoen gezinnen, onder wie vrouwen en kinderen. De hoop is die groep te verleiden met het leven zoals het is bij een voetbalclub, en een nieuwe fanbasis aan te boren.

Clubs maken nu steeds meer een shift is van marketingcenten naar online media, platformen en influencers. Door die groeiende concurrentie sturen clubs meer en meer weg van het klassieke sponsormodel naar eigen inhoudelijke productie en distributie. Op dat vlak is er nog een hele weg af te leggen door zowel Club Brugge, KV Kortrijk, Cercle Brugge of KV Oostende. De tijd dat marketing en PR louter een kostenpost was voor voetbalclubs, ligt achter ons. Nu kan uitgekiende marketing een behoorlijke bron van inkomsten zijn, waarbij bedrijven als Proximus of Telenet ‘partners in cultuur’ kunnen worden.

Voetbalclubs kunnen daarbij geld verdienen aan het monetizen – meerwaarde omzetten in harde cash – van hun fandata, zo concludeert De Tijd. Fans delen immers hun info gemakkelijker met clubs die via de fans de hand leggen op het nieuwe goud: data.