Club Brugge JanBreydel

Club Brugge staat officieel te koop

BRUGGE - Het is nu officieel: Club Brugge staat te koop. Bart Verhaeghe, Vincent Mannaert, Peter Vanhecke en Jan Boone - die tekenen voor de meerderheid van de aandelen - willen een financiële operatie doorvoeren. De kans is volgens kenners vrij groot dat de club helemaal in buitenlandse handen terecht komt. Nu al is het Amerikaanse private equity bedrijf Orkila mede aandeelhouder in blauw-zwart. Het Brugse voetbalbedrijf tekent voor een omzet van om en bij de 150 miljoen euro en heeft een spaarpot van circa 54 miljoen euro.    

Bart Verhaeghe, Vincent Mannaert, Jan Boone (CEO Lotus) en Peter Vanhecke (CEO Castel Capital) bezitten 71,89 procent van de aandelen. Twee jaar geleden nam het Amerikaanse investeringsfonds Orkila Capital al 23,26 procent van de aandelen over voor 30 miljoen euro. Het injecteerde ook nog een keer 20 miljoen vers kapitaal in de club.

Twee jaar geleden werd Club Brugge al gewaardeerd op 215 miljoen euro. Sportief kende de club geen al te best jaar, maar financieel - denk maar aan de vetpotten van de Champions League - was het wel een boerenjaar. Voorzitter Bart Verhaeghe & Co probeerden twee jaar terug de club naar de beurs te brengen, maar dat scenario mislukte volledig. Na tien jaar zou Verhaeghe wel langs de kassa kunnen voorbijkomen. Of het gebrek aan doorbraak in het stadiondossier een rol speelt (een investering van minstens 100 miljoen euro), is niet duidelijk.

Drie mogelijke scenario's

Alle scenario's liggen open, zo laat het voetbalbedrijf zelf weten. De huidige aandeelhouders van Club Brugge hebben naar verluidt meer en meer het gevoel dat ze wegzinken in een waterplas vol met walvissen of met haaien. Tegen de grote clubs uit Europa, maar vooral uit Engeland, is noch sportief noch financieel veel kruit gewassen.

Volgens de West-Vlaamse sporteconoom Wim Lagae zijn er nu twee mogelijkheden. Ofwel heb je rendementszoekers. "Er zijn steeds meer Amerikaanse groepen op de voetbalmarkt, kijk maar naar Standard, Oostende en SK Beveren", dixit Lagae. "De tweede groep zijn de multi-voetbalgroepen, die verschillende clubs in hun portfolio hebben zitten. Union zit in het netwerk van Brighton en Vincent Tan heeft naast KV Kortrijk ook Cardiff en Sarajevo in handen. Tenslotte zijn er de Golfstaten die zich met diverse motieven vermengen in de voetbalbusiness, zoals Qatar bij PSG."

De huidige meerderheidsaandeelhouders van Club Brugge hebben de machtige Amerikaanse zakenbank Raine gevraagd om het dossier van de verkoop ter harte te nemen. Raine heeft op dat vlak al een hele reputatie opgebouwd, onder meer met de verkoop van Chelsea of van de Amerikaanse NBA-basketbalclub Los Angeles Clippers.