Vandecasteele Jelle

Cobras sluit zijn groeiplan succesrijk af met win-win lening

KORTRIJK - Cobras, het interieur architectenbureau van zaakvoerder en stichter Jelle Vandecasteele, heeft zijn groeiplannen kracht bijgezet middels een win-win lening van 250.000 euro die volledig onderschreven werd door 72 'medefinanciers'. Vandecasteele heeft ambitie met zijn geesteskind dat hij, naast de basisopdracht als multidisciplinaire design- en interieurstudio, ook een nieuwe en complementaire dimensie wil geven als volwaardig architectenbureau.   

Jelle Vandecasteele was als zelfstandige interieur ontwerper al langer aan de slag met zijn eenmanszaak, toen hij in 2019 besloot de grote sprong voorwaarts te maken. Het leidde naar de oprichting van Cobras, een kmo die interieur aankleding over de hele lijn begeleidt, zowel voor particulieren (B2C) als voor bedrijven (B2B).

Inmiddels heeft hij met zijn multidisciplinaire designstudio een tiental mensen in dienst en kan hij een bijzonder fraaie referentielijst voorleggen. Zijn orderportefeuille is ook gevuld tot tweede helft 2024. De voorbije twee jaar verdubbelde Cobras in omzet en dat met hetzelfde aantal werknemers, wat wijst op een sterk verhoogde efficiëntie, zonder de human touch te vergeten. "Het heeft ook met onze aanpak te maken", aldus Vandecasteele. "Een klassieke architect ontwerpt van buiten naar binnen, Cobras kijkt van binnen naar buiten, en zo proberen we ons te onderscheiden in de markt. Ons team is ook multidisciplinair samengesteld, met zowel interieurarchitecten aan boord, als  projectleiders en conceptdesigners, maar ook specialisten op vlak van HR en employer branding. Klanten krijgen steeds een projectteam op maat aangesteld."

Nieuwe plannen

Om de groeiplannen- en -ambities te realiseren zocht Vandecasteele kapitaal via een win-win lening, en die werd succesrijk en snel afgesloten. "Cobras breidt nu zijn actieradius nog uit met Cobras Architects" zegt de CEO. "De fondsen via deze crowdlendingcampagne worden aangewend om dit nieuwe project mee vorm te geven. Een nieuwe architect (de beloftevolle Willem Devos) is er al, de aanwerving van een ervaren technisch tekenaar staat op de agenda. De werking van het interne BIM-model moet geoptimaliseerd worden, waarbij met 3D-software nieuwe projecten in kaart worden gebracht. Hiervoor moeten de juiste mensen opgeleid worden. Tot slot willen we ook investeren in marketing, PR en de website."

Jelle Vandecasteele werd door Howest aangezocht om als docent zijn inzichten ook bij te brengen aan studenten. Dat mandaat start begin 2024. In opdracht van FIT (Flanders Investment & Trade) gaat hij begin volgend jaar ook een lezing geven in New York. Hij was dit jaar ook al het 'campagnegezicht' van Unizo West-Vlaanderen.