CHZ-

Compagnie Het Zoute ziet omzet en winst quasi halveren

KNOKKE - Op zijn jaarlijkse algemene vergadering heeft de Compagnie Het Zoute aan de aandeelhouders zijn cijfers van 2023 openbaar gemaakt. Het verslag daarvan staat ook te lezen op de website van de bekende Knokse vastgoedgroep die in meerderheid nog altijd gelieerd is aan de familie Lippens. De Compagnie heeft het slechtste financieel resultaat in jaren laten optekenen met een quasi halvering van de omzet maar ook van de winst. 

De cijfers zijn eerder ontgoochelend. In 2023 werd 23 miljoen euro omzet geboekt. Daarop werd een nettowinst genoteerd van  3,4 miljoen euro. Zowel het ene als het andere cijfer betekenen zowat een halvering tegenover het jaar 2022. Het netto dividend klokte ook voor het derde jaar op rij lager af.

De Compagnie Het Zoute wordt op het niveau van de aandeelhouders beheerd en bestuurd door de familie Lippens (in verspreide slagorde) enerzijds, en anderzijds door de tandem Philippe Van de Vyvere (Sea-Invest) en het Oost-Vlaamse echtpaar De Raedt (Straco). Philippe Van de Vyvere en het echtpaar - die hun lot binnen het Knokse vastgoedbedrijf aan elkaar bonden via een nieuwe vennootschap G&P - hebben de laatste jaren een blokkeringsminderheid (25 procent) verworven in de Compagnie, onder meer door de uitmuntende relaties die de gewezen burgemeester Leopold Lippens vroeger onderhield met Van de Vyvere, die zo 2 procent wist te veroveren. De kinderen van Maurice Lippens verkochten recent ook hun aandelen (7 procent) aan dezelfde tandem.

Welke clash?

Volgens bepaalde media zou het helemaal niet boteren tussen de twee groepen aandeelhouders (Lippens vs Van de Vyvere-De Raedt). Aanleiding zou een voorstel zijn van de familie Lippens om aandeelhouders die 35 procent van de aandelen van de Compagnie verwerven, te verplichten om ook een bod uit te brengen op alle aandelen. Volgens insiders een poging om het duo Van de Vyvere-De Raedt te dwingen om kleur te bekennen over hun toekomstige strategie.

Dat voorstel werd echter niet goedgekeurd door de algemene vergadering. De Compagnie ontkent ook dat hier een twistappel achter zat. Ander punt van zogenaamde onenigheid tussen de twee aandeelhoudersclans betrof de benoemingsronde bij de bestuurders. Philippe Van de Vyvere wilde zich als bestuurde laten vervangen door zijn echtgenote. Het echtpaar De Raedt wil dochterlief in de bestuurszetel. Maar dat dubbel voorstel werd verworpen.

Of dat alles een clash tussen kemphanen of zelfs een slangenkuil inhoudt - zoals bepaalde media suggereren - is nog maar de vraag. De gentleman kennende die Philippe Van de Vyvere altijd is geweest, hebben we daar onze twijfels over.