concertgebouw Brugge

Concertgebouw Brugge geniet mee van sterk staaltje West-Vlaams ondernemerschap

BRUGGE - Het Concertgebouw Brugge stelt een sterk staaltje van cultureel ondernemerschap voor. De West-Vlaamse cultuurtempel heeft als eerste concertzaal ter wereld een rechtsnarige concertvleugel aangekocht. Het vernieuwende instrument is bedacht en ontwikkeld door de gereputeerde West-Vlaamse pianobouwer Chris Maene. West-Vlaamse topondernemers hielpen bij de financiering.

Sinds dag één laat het Concertgebouw muziek van de middeleeuwen tot vandaag klinken in de beste akoestische omstandigheden, met een divers aanbod van historische en hedendaagse instrumenten. Het levert de concertzaal een uitstekende reputatie op bij publiek en artiesten uit binnen- en buitenland. Dat het Concertgebouw nu als eerste een vernieuwend instrument in huis haalt, is dan ook geen verrassing. Het Concertgebouw stelt het pronkstuk ter beschikking van de grootste pianisten en orkesten ter wereld. "We nemen onze rol op als katalysator voor een wereldwijde innovatie vanuit West-Vlaanderen", aldus Katrien Van Eeckhoutte, algemeen directeur van het Concertgebouw Brugge. "Zo kunnen we onze missie verder waarmaken: publiek en artiesten de kans geven om te blijven ontdekken en grenzen te verleggen.” Ook Baron Hugo Van Damme, voorzitter van de raad van bestuur van het Concertgebouw, noemt het een schitterende voorbeeld van nieuwe westerse maakindustrie.

Zes topondernemers

Koken kost geld en het hele aankoopdossier kwam mede tot stand met dank aan een aantal West-Vlaamse topondernemers. Zes belangrijke West-Vlaamse ondernemers (Filip Balcaen van Baltisse NV, Charles Beauduin van Van De Wiele NV, Michel Delbaere van Crop’s NV, Frank Donck van 3D NV, Francis Van Eeckhout van Deceuninck en Ria Gheysens-Vandoorne) droegen hun steentje bij tot het verspreiden van West-Vlaamse kennis en vakmanschap.

foto: Els Verhaeghe