Creahaus, de Duitse tak van de West-Vlaamse projectontwikkelaar Creadomus, snijdt een nieuwe markt aan en lanceert een nieuw investeringsproject vlak bij de Duitse stad Bielefeld, in deelstaat Noordrijn-Westfalen. Net buiten de stad verkoopt de projectontwikkelaar achttien een- en twee slaapkamerappartementen aan Belgische vastgoedinvesteerders. Een eenslaapkamerappartement is al beschikbaar voor 49.000 euro. Creahaus speelt zo in op de stijgende vraag naar betaalbaar (Duits) vastgoed, na de succesvolle uitverkoop van het project in Arnsberg.
“De regio rond Bielefeld is om verschillende redenen een unieke opportuniteit voor vastgoedinvesteerders”, zegt projectmanager Pieter Depoortere van Creadomus. “De grootstad telt 325.000 inwoners en het bevolkingsaantal is voor het derde jaar op rij gestegen. Dat is onder meer te danken aan de universiteit. De stijging is het grootst in de groep van 18 tot 25 jaar, van kortbij gevolgd door kinderen en mensen onder de dertig. De stad is zich echt aan het verjongen. Een bevolkingsgroei op lange termijn is het logische gevolg.”
Investeerders kopen één of meerdere appartementen, vaak ook in blok, en laten die daarna professioneel verhuren door Van Der Horst Property Management, de Duitse partner van Creahaus. “Uit officiële statistieken van het stadsbestuur blijkt dat 99 % van de verhuurwoningen in Bielefeld bezet is”, zegt Depoortere. “De appartementen die wij verkopen, zijn al verhuurd. Investeerders genieten dus meteen van realistische huurinkomsten.”
Vorig jaar is de gemiddelde huurprijs van woningen in Bielefeld met liefst 15 % gestegen. “Naast de algemene bevolkingstoename is er ook de demografische verschuiving naar de grote steden en hun periferie”, legt Depoortere uit. “Daardoor is de vraag naar huurwoningen groter dan het aanbod. Bovendien zijn de huurders voornamelijk stellen en alleenstaanden. Instapklare en kleinere units genieten dan ook veel belangstelling van binnen- en buitenlandse investeerders.”
De populariteit van de Duitse vastgoedmarkt is ook te danken aan het Duitse loonbeleid. Recentelijk zijn er minimumlonen ingevoerd en de nominale lonen stegen vorig jaar met 2,4 %. “De trend van loonontwikkeling zet zich dus voort, en dat weerspiegelt zich in stijgende huurprijzen”, zegt Depoortere. “Duitsers huren ook veel meer dan Belgen, die liever een eigen woning kopen. Het resultaat is een stevig gestructureerde huurdersmarkt met veel gegadigden.”
Daarnaast is de waarde van Duits vastgoed sinds kort aan een opwaartse beweging begonnen, na decennia van stagnatie. “De lage instapprijzen bieden een mooi meerwaardepotentieel en zijn ideaal voor beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren”, zegt Depoortere nog. “Specifieke