Nieuws West-Vlaanderen Creafund begeleidt Sitra naar nieuwe hoogten via 50/50- deal

Creafund begeleidt Sitra naar nieuwe hoogten via 50/50- deal

Creafund begeleidt Sitra naar nieuwe hoogten via 50/50- deal

IEPER – Het Ieperse transportbedrijf Sitra van de familie Saelens sluit een 50/50 partnership met de investeringsholding  Creafund uit Sint-Martens-Latem. Dat kon Made in West-Vlaanderen in primeur vernemen. Creafund zal de groep verder ondersteunen in zijn groei. Er wordt concreet gedacht aan overnames, zowel in België als buiten de landsgrenzen. Het moet altijd gaan om targets die een nauwe match vertonen met de activiteiten van de groep en de core business van het bedrijf als expert in de voedingslogistiek versterken.

Sitra heeft zijn hoofdzetel in Ieper, heeft vestigingen in heel Europa alsook in het VK. Het modelbedrijf telt bijna 900 werknemers en beschikt over een kleine 500 trucks, 700 trailers en 700 containers. 

 

Sitra is één van Europa’s toonaangevende logistieke spelers in de niche van de voedingsindustrie. Het tot op vandaag familiaal gebleven bedrijf is internationaal actief in zowel outbound logistiek van grondstoffen naar de productiesites als in inbound en outbound logistiek bij de grote voedingsproducenten.

Door haar focus op de voedingsmarkt én op toegevoegde waarde activiteiten zoals storage on wheels, dedouanering, crossdocking en cleaning/spoelstations, onderscheidt Sitra zich van de pure logistieke spelers. Zo is het Ieperse bedrijf onder andere door doorgedreven implementatie van telemetrie, track&trace en EDI-connectiviteit via digitalisatie en automatisatie, reeds jarenlang een duurzame, strategische en meedenkende partner voor haar recurrente blue-chip klanten.

Familiebedrijf met traditie en positieve reputatie

Sitra werd in 1962 door Robert Saelens opgericht. Zijn kinderen, Martial en Frank Saelens, hebben het bedrijf geleid tot 2012.De derde generatie van de familie, in de persoon van David en Nicolas Saelens, nam de fakkel toen over met veel enthousiasme én professionalisme, en dat samen met een ervaren managementteam.

De familie Saelens vindt nu in de nieuwe en hoog aangeschreven aandeelhouder Creafund een professioneel klankbord. Sitra staat voor een volgende fase in haar groei middels verdere internationalisering, business development en overnames in een uitdagende sector. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van de bestaande lange termijn relaties met haar klanten en leveranciers en een focus op behoud van de familiale waarden die de groep kenmerkt op vandaag.

Nieuwe ambities

David Saelens, CEO van Sitra, is opgetogen over de nieuwe strategische stap. “Met Creafund willen we in de eerste plaats nog meer kwaliteit en expertise in huis halen, evenals een uitbreiding van ons netwerk, om zo de beoogde groei te realiseren”, aldus David Saelens. “We willen onze internationale footprint en netwerk groter maken dor het bieden van toegevoegde toegevoegde waarde.”

Creafund staat bekend als een betrouwbare ondernemende partner die op lange termijn denkt. “Er is gekozen voor Creafund omwille van haar  lange termijn strategie waarbij het dezelfde familiale waarden van Sitra als basisfilosofie hanteert”, aldus COO Nicolas Saelens. “Tevens heeft Creafund een onbetwistbare track-record in het ondersteunen van bedrijven in hun groei ambities en heeft het bovendien ook nog eens flink wat
ervaring in onze sector”.

Uniek fonds

Het is reeds de vijfde participatie die Creafund (zie foto management team) dit jaar realiseert. Eerder nam het al participaties in onder meer Sofics, Cooper Consumer Health en recent nog Planet Group. Meerdere vooraanstaande West-Vlaamse families hebben belangen in Creafund.

Kenneth Depuydt, investment director bij Creafund, begeleidde en realiseerde samen met zijn team het hele proces. “Sitra is een kwalitatieve groep die zich weet te onderscheiden”, aldus Depuydt. “Het bedrijf heeft een stevige basis en een uitstekende reputatie, naast een zeer specifieke knowhow en strategie. De portfolio van het bedrijf telt vooral lange termijn klanten- en leveranciersrelaties. De combinatie van een stabiel familiaal bedrijf met een ondernemend, gedreven en betrokken management sterkt ons in de overtuiging dat Sitra in staat is om zijn huidige marktpositie te versterken en nog te verruimen.” Creafund ziet, steeds volgens Kenneth Depuydt, het dossier Sitra als een perfecte aanvulling op zijn portefeuille. “We zullen deze verdere expansie en professionalisering actief ondersteunen”, aldus nog Depuydt. “De investering in Sitra onderstreept de lange termijn visie van Creafund als partner in de verdere uitbouw van duurzame en mature bedrijven.”

Vermogen en gezond verstand

Creafund, opgericht in 2001, bestempelt zichzelf als een lange termijn investeringsholding, gespecialiseerd in onder meer buy-out en groeikapitaal voor middelgrote bedrijven. Op twintig jaar tijd heeft het fonds meer dan 30 bedrijven in hun groei ondersteund, en heeft het op vandaag 200 miljoen euro onder beheer. Een trackrecord om u tegen te zeggen.

Het fonds is in handen van 60 Vlaamse (vooral dan West-Vlaamse) ondernemersfamilies en haar management, die allen hun netwerk, ervaring, vermogen en gezond verstand mobiliseren. Bekende aandeelhouders zijn onder meer de families Vandermarliere, Desimpel, Pollet, Hannecart en Albert Barroo.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.