Coucke Piet Coucke tweede boek-def

Creatief ondernemer Piet Coucke (AB) nestelt zich met tweede misdaadroman in het spoor van Aspe

WAREGEM - Nu wat vrije tijd in aantocht is, komt ook het lezen van een goed boek in aanmerking. De Waregemse ondernemer Piet Coucke (communicatiebureau AB) komt uitgerekend nu met zijn tweede misdaadroman op de proppen, met de titel Pro Forma. Het boek (240 bladzijden) leest als de betere Aspe en werd uitgegeven bij de bijzonder fijne Meulebeekse uitgeverij Bibliodroom van CEO Johan Vergote   

Piet Coucke debuteerde in 2017 met Waarvan akte, een thriller in het notarismilieu. Zijn eerste boek maakte meteen duidelijk dat het aandeel roman in zijn misdaadroman domineert. Pro forma gaat op dat elan verder. Figuren en situaties weet hij geraffineerd te plaatsen in een uiterst herkenbaar decor. Hij schuwt daarbij geen kritische blik. De karakters, hun taal, hun biotoop, hun reacties zijn van deze wereld zonder dat ze daarvoor een karikatuur vormen.

In het nieuwe verhaal neemt Piet ongekunsteld onze maatschappij – en nu in het bijzonder de ondernemerswereld – op de korrel. Een toets toerisme, een snuifje culinaire setting en een vleugje erotiek komen verrassend uit de hoek. Een moord sluipt echter onrustig door het boek, niet dominant maar des te meer met toenemende spanning. Spelen met taal is alom tegenwoordig, spits, een enkele keer ook wel gewaagd. De positieve reacties op zijn debuut maakten een nieuw boek incontournable. De formule Coucke werd verder verfijnd.

Pro forma

De nieuwe Piet Coucke pendelt tussen Porto en Gent. Wanneer tolk Christine Ponnet professioneel in Portugal verblijft, wordt ze ongewild meegesleurd in het criminele kader van haar opdrachtgever, een rijke Gentse familie. Die heeft zeer uiteenlopende links in de zakenwereld. Tot hun scha en schande komt daar een bloederige moordzaak bij.

Christine Ponnet eist ook nu weer de hoofdrol op, nadat ze in Waarvan akte rigoureus haar entree maakte. Verrassend genoeg kiest Piet Coucke niet voor een speurneus als spilfiguur van zijn crimiverhalen. De lezer volgt Christine op de voet. Ze is onopvallend, helemaal des mensen, een tikkeltje eigengereid en onvermoed als het op haar kijk op de moord aankomt.

34 jaar ondernemer

Piet Coucke runt samen met zijn vennoot communicatiebureau AB (www.ab.be) en is als creatief directeur en copywriter aardig vertrouwd met schrijven. Een verhaal maken voor een merk of een bedrijf is dagelijkse kost. Een boek schrijven – neen, geen marketingboek – is andere coucke. "Ongebonden een verhaal bedenken en het taalspel de vrije loop laten, vormen een stevige uitdaging aansluitend op het professioneel schrijven", aldus Piet Coucke.

Het Waregems AB Communicatiebureau werd opgericht in 1987 door Piet en vennoot Koen Verbauwhede. Het kantoor mag zich toonaangevend noemen in West-Vlaanderen. AB lanceerde destijds Quick Step Floor (Piet bedacht de naam) en werkte voor toonaangevende bedrijven uit de regio. De referentielijst oogt lang en mooi.