David Vanheede investeert 50 miljoen euro in Noord-Frankrijk

WERVIK - Vanheede Environment Logistics, wel bekende West-Vlaamse speler in afvalophaling en afvalverwerking, investeert liefst 50 miljoen euro in de Noord-Franse regio Artois. Het familiebedrijf uit Wervik wordt geleid door broer en zus David en Caroline Vanheede, een goed draaiende tandem (zie foto). Vanheede verwerkt geconsolideerd elk jaar meer dan 1 miljoen ton restafval, dat maximaal gerecycleerd wordt. Het Wervikse bedrijf is op groepsniveau goed voor om en bij de 183 miljoen euro aan omzet en 857 medewerkers verspreid over 14 vestigingen in België en Frankrijk.

Vanheede is al langer een voornaam speler in de regio Hauts-de-France. Sinds 2013, ofte precies tien jaar, was het bedrijf ook aanwezig in de Franse regio Artois, en dat met een eigen vestiging gelegen in Billy-Berclau. Nu wordt daar 50 miljoen euro op tafel gelegd, aldus berichten in de Franse pers. In casu gaat het om een innovatieve uitbreidingsinvestering van de bestaande site in Billy-Berclau.

Omzetten naar nieuwe producten

Vanheede laat bij monde van haar lokale directeur Stéphane Beaurain verstaan dat de nieuw aangekondigde investering moet zorgen voor een innovatief concept inzake afvalophaling en -beheer. Concreet zal het betekenen dat zowat 99 procent van het opgehaalde afval zal kunnen gerecycleerd worden voor een ander doel, onder meer voor pellets.

In Billy-Berclau wordt zowel industrieel afval verwerkt als louter huishoudelijk afval. Vanheede zag in de regio Artois-Flandres de opgehaalde hoeveelheden elk jaar danig de hoogte ingaan: van 30.000 ton naar circa 100.000 ton nu.