Lemahieu beauvent

De Lemahieu Group neemt grootste zonnepark van Oostende in gebruik

OOSTENDE - De burgercoöperatie Beauvent en de Oostendse Lemahieu Group investeerden samen meer dan 1 miljoen euro in een zonne-installatie van 2,2 MWp op de daken van de Lemahieu Group. Dit zonnepark wordt meteen het grootste zonnepark van Oostende. In het kader van deze samenwerking werd ook een joint-venture boven de doopvont gehouden: de BV LemBeau.

Beauvent is een burgercoöperatieve die sinds het jaar 2000 meer dan 12,7 miljoen euro inzamelde bij 6.100 burgers. De vzw installeerde onder meer al zonneparken bij Van Marcke en Alpro, alsook bij tal van steden en gemeenten.  

Op enkele maanden tijd werden bijna 5000 XL-panelen geïnstalleerd op de daken van Lemahieu Group. Deze installatie zal jaarlijks 2000 MWh groene stroom produceren, of een equivalent van het jaarlijks verbruik van 600 gezinnen. De productiesite van Lemahieu Group zal meer dan de helft van de groene stroom afnemen voor onder andere de verwerking en de verduurzaming van gezaagd hout, en de productie van ThermoWood®. De andere helft wordt geïnjecteerd op het net met een groene stroom-label.

Bonus voor de maatschappij

Volgens Frédéric Haghebaert, algemeen directeur Beauvent, is deze zonne-installatie bij Lemahieu Group de grootste in Oostende en de tweede grootste in de geschiedenis van Beauvent. "Met onze lokale, coöperatieve aanpak zorgen we voor duurzame investeringen in hernieuwbare energie en laten we de winsten terugvloeien naar de lokale burgers", aldus Haghebaert. "Dit project komt bovenop de realisatie van een grote zonne-installatie deze zomer bij De Lijn in Oostende en onze nieuwe uitbreiding van het Warmtenet Oostende. We zijn trots dat Beauvent zo’n prominente rol kan spelen in de realisatie van het Klimaatplan Leefbaar Oostende 2050 en bijdragen tot een significante reductie van de CO2-uitstoot in Oostende.”

Focus op duurzaamheid

Mike Lemahieu, CEO Lemahieu Group benadrukt dat de samenwerking met Beauvent kadert in het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf en het  continu streven naar een verkleining van de ecologische voetafdruk. "Dankzij deze installatie reduceren we onze jaarlijkse CO2-uitstoot met 920 ton of een equivalent van de uitstoot van 273 personenwagens", aldus Mike Lemahieu. "Onze groene ambities hebben begin dit jaar ook geleid tot het certificaat van CO2-neutraal bedrijf."