Nieuws West-Vlaanderen De Midwest burgemeesters hebben hun twijfels bij rapport over de Ventilius hoogspanningslijn

De Midwest burgemeesters hebben hun twijfels bij rapport over de Ventilius hoogspanningslijn

De Midwest burgemeesters hebben hun twijfels bij rapport over de Ventilius hoogspanningslijn

ROESELARE – In een gezamenlijk persbericht hebben de Midwest burgemeesters (Midden West-Vlaanderen) hun twijfels geuit over het Ventilius-dossier zoals het er vandaag bij ligt. Een technische werkgroep heeft, op vraag van de Vlaamse regering (minister Zuhal Demir) de aanleg van een nieuwe hoogspanningslijn dwars door West-Vlaanderen bestudeerd en komt tot deze conclusie: er is geen alternatief voor het bovengronds transport.      

Liefst 16 burgemeesters hebben grote vragen bij die conclusie. Het gaat om de burgervaders van Ardooie, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Ruiselede, Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene. Zij staan in nauw contact met de zogenaamde burgerplatforms die zich verzetten tegen de nieuw aan te leggen Ventilius hoogspanningslijn.

Bart Dochy is voorzitter van de cluster milieu Midwest. “Na het inkijken van het rapport van de technische werkgroep, hebben wij twijfels over de onafhankelijkheid”, zegt Dochy. Daarom wordt extra-onderzoek gevraagd zodat de kennis van alle bij het dossier betrokken partijen wordt verhoogd. Bart Dochy zegt dat er in deze fase door experts moet gezocht worden naar een mogelijk alternatief. “Wij willen dat niet zelf organiseren, we blijven rekenen op de Vlaamse overheid en op de werkgroep om dat te doen”, aldus Dochy. “We hebben het gevoel dat bevoegd minister Zuhal Demir daar ook oren naar heeft. Niemand wil een confrontatie, maar iedereen wil diepgaand onderzoek, en dat laatste is er nu niet. Ook Elia, die namens de Vlaamse overheid opdrachthouder is in dit dossier, wil dat het dossier volledig bekeken wordt. Het wordt stilaan duidelijk dat de expertise niet in eigen land te vinden is, maar eerder uit het buitenland zal moeten komen.”

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio