Deceuninck Francis Van Eeckhout prachtige nieuwe foto

Deceuninck flirt met de grens van de 1 miljard euro omzet maar ziet netto winst een duik nemen

HOOGLEDE-GITS - De West-Vlaamse en op de beurs genoteerde multinational Deceuninck heeft zijn jaarcijfers van 2022 bekend gemaakt. Een rapport met een mooi en een minder fraai randje. Deceuninck, waar Francis Van Eeckhout referentie aandeelhouder is,  flirt nu met de grens van de 1 miljard euro omzet, haalde ook nooit een hoger EBITDA-cijfer maar zag zijn netto winst wel gevoelig afzwakken. 

De omzet in 2022 steeg met 16,2% tot een nieuw record van 974,1 miljoen euro. Deceuninck schrijft dat zelf toe aan de doorgevoerde prijsverhogingen om het effect van de inflatoire druk op grondstoffen, energie, lonen en transport te compenseren. Het globale marktklimaat blijft een moeilijk gegeven, aldus nog het persbericht. "De lagere volumes in alle regio's zijn in lijn met de vertraging van de nieuwbouw en renovatieactiviteit als gevolg van het moeilijke marktklimaat dat wordt veroorzaakt door de hoge inflatie, de stijgende rente en het lagere consumentenvertrouwen", zo luidt de boodschap. "Maar ons marktaandeel bleef wel stabiel."

Historisch cijfer

Het EBITDA (+4,6% tegenover 2021) bereikte voor het derde opeenvolgende jaar een nieuw record en steeg voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf boven de 100 miljoen euro (102 miljoen), dankzij prijsverhogingen om het effect van de kosteninflatie te compenseren. De nettowinst daarentegen maakte een felle duik: van 37,2 miljoen euro in 2021 naar slechts 7,6 miljoen in 2022.

Deceuninck geeft meerdere redenen die de afgekalfde winst moeten verklaren: de Turkse hyperinflatie is een doorn is het oog, de implementatie van de nieuwe IAS boekhoudingregels (20,4 miljoen), de volledige waardevermindering van Deceuninck's materiële vaste activa in Rusland (7,9 miljoen) en hogere inkomstenbelastingen (8,7 miljoen in 2022 tegenover 2,5 miljoen in 2021). Deze factoren zijn allemaal non-cash, zo meldt het bedrijf nog.

De Raad van Bestuur zal aan de Algemene Vergadering op 25 april 2023 voorstellen om over 2022 een dividend van 0,07 euro per aandeel uit te keren, wat een stijging van 16,7% betekent tegenover het boekjaar 2021.

Uitermate trots

CEO Bruno Humblet verklaarde zich, terecht of ten onrechte, bijzonder trotst met het behaalde rapport. "De wereld heeft de afgelopen jaren zeer turbulente tijden gekend, en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat 2022 deze trend heeft voortgezet", aldus Humblet. "Oorlog in Oekraïne, stijgende energieprijzen en een ongekende inflatie in combinatie met de nasleep van de covid-19-pandemie veroorzaakten wereldwijde problemen in de toeleveringsketen en een uiterst krappe arbeidsmarkt. Bijgevolg was 2022 opnieuw een zeer uitdagende bedrijfsomgeving om in te werken. Onder deze omstandigheden kon Deceuninck recordresultaten behalen, voor het derde opeenvolgende jaar. Onze omzet groeide fors en bovendien maken we voor het eerst in 85 jaar Deceuninck een aangepaste EBITDA met 3 cijfers bekend. Dit maakt ons uitermate trots."

Tot slot nog dit: volgens CEO Bruno Humblet van Deceuninck maakt het Turkse filiaal van het West-Vlaamse bedrijf nu veel raamprofielen voor noodwoningen en straks ook voor de nodige nieuwbouwprojecten.