Deceuninck Bogen

Deceuninck offert na 20 jaar aanwezigheid 230 jobs op in Duitsland

HOOGLEDE-GITS - Het nieuws komt als een verrassing: Deceuninck sluit de deuren van zijn twee Duitse sites (één fabriek, één logistiek centrum). Het betekent 'einde contract' ook voor 230 mensen. Deceuninck (in 2022 goed voor net geen 1 miljard euro omzet) laat weten dat dit geen impact zal hebben op de klantenservice. Het West-Vlaamse bedrijf heeft activiteiten in 14 Europese landen. De activiteiten in Duitsland dateren van juni 2003, toen de Duitse onderneming en extrusiefabriek Thyssen Polymer overgenomen werd van de Thyssen Krupp Groep.

 

Het beursgenoteerde West-Vlaamse bedrijf Deceuninck kondigde via een officieel persbericht zijn duidelijke intentie aan om alle productieactiviteiten in Bogen  en alle logistieke activiteiten in Hunderdorf stop te zetten. Bogen en Hunderdorf zijn allebei kleine stadjes in de deelstaat Beieren. Het herstructureringsplan heeft een impact voor meer dan 230 werknemers.

Een sociaal plan en gerelateerde ondersteunende maatregelen, zullen met de werknemersvertegenwoordigers onderhandeld worden. "Theoretisch kunnen de vakbonden nog alle argumenten bovenhalen om alsnog een deel van de activiteiten te behouden, maar de kans is klein dat we op ons standpunt terugkomen", zegt Hannes Debecker, hoofd investor relations bij Deceuninck. "De echte reden van de sluiting moet gezocht worden bij twee factoren: in Duitsland waren we niet mean and lean, en verder hebben we eerder te kampen met een overcapaciteit binnen de groep. Dan moet je de maatregelen nemen die zich opdringen."

Noodzakelijke zet

Deceuninck noemt de operatie noodzakelijk wil het zijn Europese productie- en logistieke netwerk optimaliseren. Daarbij wordt onmiddellijk verwezen naar het belang van duurzame groei en naar het verbeteren van de bedrijfsprestaties, zonder daarom betrouwbare leveringen of service in gevaar te brengen.

De productie van de fabriek in Bogen zal worden overgebracht naar andere vestigingen binnen de Deceuninck Groep, om zo de competitiviteit op de lange termijn te helpen waarborgen.

Focus op de klant

Onze klanten die worden bediend vanuit de Duitse locaties zullen niet worden beïnvloed en we blijven voortdurend focussen op het leveren van kwaliteit en betrouwbaarheid aan alle klanten, zo laat Deceuninck nog weten. "De verkoop-, marketing-, product- en technische functies die in Duitsland gevestigd zijn blijven behouden en zullen de service verzekeren, in combinatie met een optimale Europese toeleveringsketen en productportfolio", aldus nog topkaderlid Hannes Debecker.

In 2019 nog bracht de top van Deceuninck (toen CEO Francis Van Eeckhout) een officieel bezoek aan zijn Duitse vestigingen en ook aan de lokale beleidsmakers (Franz Schedlbauer en Hans Hornberger, respectievelijk burgemeesters van Bogen en van Hunderdorf, alsook toplui van de Landsrat). Toen werd er nog gesproken over een beloftevolle toekomst voor de plaatselijke vestigingen.