D-Motor heliko

Deerlijkse D-Motor stelt eerste ecologische helikopter voor op luchthaven van Wevelgem

WEVELGEM - Wevelgem Airport meldt de komst van de eerste helikopter die vliegt op honderd procent niet-fossiele brandstof. Het betreft een ultralichte helikopter voor 2 personen. De helikopter is 'Made in West-Vlaanderen', te weten bij het Deerlijkse D-Motor. 

De DKT 07 is niet alleen milieuvriendelijk, hij is ook een pak lichter én minder duur dan gewone helikopters. Het toestel zal, eens in commercieel gebruik (september), in aankoop rond de 300.000 euro kosten. De ultralichte helikopter weegt 375 kg, haalt een topsnelheid van 190 km/u en kan vier uur blijven vliegen, terwijl een elektrische helikopter amper een halfuur volmaakt.

"Groene luchtvaart, niet op basis van elektrisch vermogen, maar op basis van 100% niet fossiele brandstof, is een primeur," aldus  Kurt Ghekiere van D-Motor. "Het is bovendien goedkoper dan de vigerende brandstof waar alle huidige helikopters de dag van vandaag mee vliegen."

D-Motor is een recent opgericht bedrijf dat zich toelegt op de fabricage van een in eigen huis ontwikkelde ulm- en dronemotoren. Het is tevens de bedoeling om in de nabije toekomst deze activiteit uit te breiden naar draai-en freeswerk voor derden.

foto:

D-Motor