Verboom Sep

Designer van het Jaar Sep Verboom geeft andere invulling aan begrip design

KORTRIJK - In Kortrijk werd dinsdagavond de Designer van het Jaar 2020 (digitaal) uitgeroepen. De keuze viel op Gentenaar Sep Verboom, gewezen student van Howest én van Vives. In dit onconventionele jaar koos de jury voor een ontwerper die niet meteen aansluit bij het stereotiepe beeld van de designer. Niet het eindresultaat bepaalt zijn werk, wel de context: “Enkel rekening houden met de looks of verkoopbaarheid van een ontwerp is niet meer van deze tijd,” aldus de jonge Gentenaar. “Wat ik ontwerp komt voort uit een vraagstuk of een bepaalde noodzakelijkheid. Op vlak van duurzaam ontwerpen hebben we nog een lange weg te gaan. Daar wil ik een alternatieve aanpak voor aanbieden.”

De 'Designer van het Jaar is een initiatief van de Biënnale Interieur en de magazines Knack Weekend en Le Vif Weekend. De prijs werd in 2006 in het leven geroepen ter ondersteuning van Belgisch talent. De Brusselse ontwerper Alain Berteau was de eerste die de prijs in ontvangst mocht nemen. Ondertussen kregen ook ontwerpers als Muller Van Severen, Alain Gilles, Sylvain Willenz en Vincent Van Duysen de prijs. Vorig jaar mocht Linde Freya Tangelder nog de prijs in ontvangst nemen.

De 29-jarige ontwerper Sep Verboom studeerde in 2012 af als industrieel ontwerper aan Howest in Kortrijk, en voegde daar een postgraduaat duurzame ontwikkeling bij Vives aan toe. Vijf jaar geleden richtte hij zijn eigen label Livable® op. Onder die naam onderneemt hij uiteenlopende projecten waarbij hij dankzij uitgebreid onderzoek tot nieuwe oplossingen komt. Dit gebeurt vaak in samenwerking met zowel overheden en organisaties als met curators en partners uit de industrie.

Van de Amazone tot de Filippijnen

Verboom werkt intens samen met kleine gemeenschappen die hun ambacht en techniek perfect beheersen. Samen met hen gaat hij op zoek naar innovatieve, creatieve oplossingen die al dan niet uitmonden in een object. Zijn tapijten, bijzettafels, houten dienbladen of keramieken sculpturen ontstonden allemaal uit zo’n samenwerkingsverband. Zo trok hij onder meer naar de Peruviaanse Amazone waar hij samen met AIDER en de Vlaamse ngo Bos+ de keten rond gecertificeerd hout onderzocht, of ging hij aan de slag met afval en traditionele weeftechnieken in Cebu in de Filippijnen . De projecten combineren lokale ambachten en sociaal engagement met hedendaagse vormgeving en maatschappelijk bewustzijn. Daarbij staat transparantie centraal, zowel tijdens het onderzoek - dat uitgebreid vastgelegd wordt - als bij het eindresultaat.

Het belang van het proces

Verboom ziet zichzelf eerder als iemand die processen aanstuurt en begeleidt, dan een ontwerper in de strikte zin van het woord. “Was ik een fotograaf geweest, dan waren de foto’s misschien het sluitstuk van een project", zegt hij. "Het object waar een onderzoek in resulteert, is eerder het gevolg van de omgeving dan het doel op zich. Het verhaal en het proces erachter zijn voor mij veel belangrijker.”

In 2018 ontving Verboom de Henry van de Velde Award van Flanders DC voor jong talent. Datzelfde jaar werkte hij mee aan de eerste collectie van vol+maakt , het Gentse initiatief om sociale economie en maatwerkbedrijven te linken aan creatief talent. Hiervoor bedacht hij stenen boekensteunen en een tafellamp.

Het werk van Verboom is de komenden maand (15 oktober tot 15 november) te zien in het Interieurhuis in Kortrijk.