designers_2021_group_portrait-1

‘Designers in residence Kortrijk’ trekt al tien jaar designers aan van over de hele wereld

KORTRIJK - Het Designers in Residence programma viert dit jaar haar tiende editie. Designers in Residence Kortrijk, georganiseerd door Designregio Kortrijk, ontvangt sinds 2014 elk jaar drie recent afgestudeerde ontwerpers van over de hele wereld en uit verschillende creatieve disciplines voor een residentieprogramma in Kortrijk. Het programma is uniek in België. 

Designregio Kortrijk doet er alles aan om Kortrijk als designstad te profileren. Ook het steeds populairder concept Wonder Creativity Festival draagt daar toe bij. Het wegvallen van designbeurs Interieur was anderzijds een streep door de rekening.

Designers in Residence wist al toptalent uit te trekken van over de hele wereld. “Via ons Designers in Residence programma kwamen de afgelopen tien jaar designers uit onder meer Taiwan, Syrië, Italië, Verenigd Koninkrijk, Korea, Portugal, India, Japan, Duitsland, Zweden en USA naar Kortrijk voor een residentie rond thema’s als ‘urban nature’, ‘urban leisure’, ‘small living en tiny houses’ of ‘dagdromen”, aldus Lise Van Tendeloo, project manager. “Wij gaven hun ondersteuning, kansen en een werkplek, zij gaven ons nieuwe inzichten en kennis. Door dit systeem van geven en ontvangen creëren we groei, zowel als stad, als gemeenschap, als bedrijf en als ontwerper – op persoonlijk, professioneel, fysiek en intellectueel niveau.”

Open voor het publiek

In samenwerking met Design Museum Gent werd het thema ‘All the Small Things’ gekozen voor deze verjaardagseditie. All the Small Things wil de focus leggen op de rol van kleine details in het creëren van een duurzame toekomst. Het onderzoekt de mogelijke relaties en synergieën tussen low-tech en high-tech design om duurzame ontwerpoplossingen voor de toekomst te vinden.

​De geselecteerde ontwerpers zullen ook deelnemen aan de Living Summerschool, een gratis jaarlijks informeel onderwijsprogramma dat jonge mensen samenbrengt om multidisciplinaire experimenten in territoriale innovatie te leiden als antwoord op de dringende behoefte aan snelle, effectieve actie om sociale of milieuproblemen aan te pakken binnen realistische sociale modellen. ​Tijdens het Wonder Creativity Festival 17 oktober tot 3 november krijgen de residenten ook de kans om hun (lopende) onderzoek te tonen aan het grote publiek.

foto: archief