Desotec 20

Desotec krijgt Amerikaanse moedermaatschappij

ROESELARE - Volgens nog niet bevestigde berichten zou het Roeselaarse Desotec verkocht zijn aan het machtige Amerikaanse investeringsfonds Blackstone. Verkoper van dienst was de steenrijke Zweedse familie Wallenberg, die in 2017 via haar holding EQT de absolute meerderheid (90 procent) naar zich toehaalde. Op het West-Vlaamse bedrijf wordt een waarde geplakt van 800 miljoen euro.

 

Desotec is gespecialiseerd in het zuiveren van vloeistoffen en gassen door middel van mobiele filters met actieve kool. De filters fungeren als een spons die verontreinigde stoffen adsorberen. De zuivering van de actieve kool gebeurt in de ovens in Roeselare.

Desotec werd begin de jaren negentig opgericht door een triumviraat: de Roeselaarse ondernemers Bart en Peter Sobry, alsook Joost Desmet. Goed tien jaar terug verkochten ze hun participatie aan een Nederlands  investeringsfonds, en in 2017 verschoof de meerderheid van de aandelen richting Zweden. Nu wappert de Amerikaanse vlag boven Desotec.

Het bedrijf is voor meer dan één reden een 'unique selling proposition'. Vooreerst is het een snelgroeier. Twee: het rendement (winst) ligt bijzonder hoog, tot bijna 30 procent van de omzet die momenteel op zo'n 84 miljoen wordt geraamd. En drie: Desotec staat voor verregaande innovatie. De hoofdzetel blijft tot nader order in Roeselare gevestigd maar de markt strekt zich in alle windrichtingen uit. Mario Hertegonne is CEO en minderheidsaandeelhouder van Desotec.