ardo 2

Diepvriesgroentenbedrijven in de regio Ardooie staan onder prijsdruk

ARDOOIE - In en rond Ardooie heeft West-Vlaanderen een cluster van wereldformaat met tal van diepvriesgroentenbedrijven, overwegend met een familiaal etiket. In dezelfde regio vinden die bedrijven honderden telers en landbouwbedrijven die zorgen voor de bevoorrading van de 'grondstoffen'. Sinds jaar en dag zitten beiden partijen samen om prijsafspraken te maken. Dat zorgt rond deze tijd voor zeg maar verhitte discussies over de 'juiste prijs'. 

Bedrijven zoals Ardo en de anderen voelen ook altijd de hete adem in de nek van de grootdistributeurs, die de consumenten willen plezieren met zo laag mogelijke 'etiketten' zonder hun eigen rendabiliteit te schaden. Kortom, een complex verhaal.

In de media klagen alvast de landbouwbedrijven over de (te lage) prijs die ze krijgen voor hun aanbod. "Als er geen prijsverhoging komt, gaat de hele West-Vlaamse groenteteelt de dieperik in", aldus de alarmerende boodschap van de grootste coöperatie van groentetelers in de krant De Tijd. "Het was al heel nipt, maar nu wordt rendabel vollegrondgroenten kweken stilaan helemaal onhaalbaar." Een aan duidelijkheid dus niet te wensen overlaten signaal aan bedrijven zoals Ardo en D'Arta.

De prijsonderhandelingen zijn volop aan de gang, maar dreigen dus dit jaar aartsmoeilijk te worden. De telers zelf vragen prijsverhogingen aan de bedrijven en zeggen in één adem ook dat ze stilaan overwegen om naar andere gewassen omschakelen.

Groententuin om de hoek

Ingro, dat zijn thuisbasis heeft in Roeselare, is met 1.200 leden de grootste telerscoöperatie van het land. Samen produceren ze elk jaar voor 106 miljoen euro vollegrondgroenten: groenten die niet in een serre maar buiten worden geteeld, zoals spruiten, prei, bloemkool, boontjes, erwten en wortelen.

De 560.000 ton per jaar wordt bijna volledig opgekocht door grote West-Vlaamse groenteverwerkers zoals de diepvriesbedrijven Ardo, D’Arta, Pasfrost, Greenyard Frozen, Agrifreez en een tiental andere. Die halen 60 procent van hun grondstoffen bij de aangesloten boeren. De bedrijven zijn voorlopig niet bereid te reageren op het spanningsveld.

 

oorvoeren, komen de consumenten binnen de kortste keren de straat op.’