Vyncke Emilie

Creatieve dochter van Peter Vyncke in de schijnwerpers van de tv-camera’s

HARELBEKE - Emilie Vyncke, de amper 15-jarige dochter van ondernemer Peter Vyncke, heeft het concours 'Junior Bake Off' gewonnen. Dat is een druk bekeken tv-programma waarin zes afleveringen lang gezocht werd naar de meest beloftevolle Vlaamse jonge bakker van het land. Emilie ging met de gouden medaille naar huis, in casu terug naar Singapore. Vader Vyncke (Vyncke Energie Group) woont en werkt sinds een aantal jaren met zijn hele gezin in Singapore, om van daaruit de Aziatische markt beter te volgen. 

Het is bijna een jaar geleden, in de zomer van 2023, dat Emilie Vyncke (midden op de foto) zich weken aan een stuk uitsloofde in de baktent van Junior Bake Off. Het voorbije weekend volgde de grote apotheose op tv en kwam Vlaanderen te weten dat de vijftienjarige zich de ‘beste junior bakker’ mag noemen. Haar overwinning viert ze, nu wel met luide toeters en bellen, vanuit Singapore. Daar woont ze met haar gezin. “Terwijl we hier niet eens naar de zender kunnen kijken, dat werkt hier niet”, zei ze via de telefoon aan Het Nieuwsblad (Mediahuis). “Maar natuurlijk zijn we er wel mee bezig. We zijn een zomer verder en ik ben nog steeds in shock. (lacht)”

Blauwe eieren

Zodra Emilie wist dat ze mocht deelnemen aan de tv-wedstrijd, begon ze als een gek te bakken. “Vooral tijdens de weken van de opnames", vertelde ze aan Het Nieuwsblad. "Elke dag bakte ik cakes en taarten. Zoveel dat mijn ouders en vrienden er op den duur genoeg van hadden.” Een groot geluk voor de tuinbewoners. “Ik ben uiteindelijk cake aan de kippen beginnen geven. Best grappig, door al die speciale kleurstoffen en smaakmakers vond ik zelfs blauwe eieren in de tuin.”

Oefening baart kunst

Oefening baart kunst, want Emilie kon de jury meermaals verrassen met haar spektakelstukken. Vooral haar exotische touch viel in de smaak. “Sinds ik in Azië woon, experimenteer ik met andere ingrediënten en smaken", aldus nog Emilie Vyncke in dezelfde krant. "Geen gewone patteekes. De cake met koriander is een van mijn favorieten. Of de pandan cake, hier een nationaal dessert. De siroop komt van palmbomen en de kleur is groen."

Blik op de wereld

De roots van Emilie liggen in Harelbeke maar sinds haar papa de Aziatische markt verkent als energiecentralebouwer, verhuisde het gezin mee naar Singapore. Emilie gaat er ook naar school, wat haar blik op de wereld gevoelig verruimt natuurlijk.

Ze heeft, naast haar passie voor koken, ook een grote belangstelling passie voor het lezen van de geschiedenis van Wereldoorlog I. En van haar vader zal ze ongetwijfeld ook de drive richting het ondernemerschap geërfd hebben.

foto: Het Nieuwsblad (Mediahuis)