Persone Frydate2

Dominique Persoone bedenkt Mexicaanse chocoladesaus voor Belgische frieten

KNOKKE - In Knokke heeft de bekende West-Vlaamse chocolatier Dominique Persoone in samenwerking met een lokaal friethuis uit de Lippenslaan, zijn nieuwste hersenspinsel voorgesteld: chocoladesaus die bestemd is voor bovenop een portie friet. Het is eens iets anders dan mayonaise, ketchup of cocktailsaus. Het is de bedoeling om deze nieuwe lekkernij te vermarkten op kleine schaal. 

Van een smakelijke primeur gesproken, dat is er een die tellen kan. Uitbater Philippe Andries van het Knokse friethuis Frydate en topchocolatier Dominique Persoone sloegen de handen in elkaar en ontwierpen de Choclàtansaus. En het resultaat is verbazingwekkend geslaagd. “Ik haalde de figuurlijke mosterd in Mexico”, vertelt Persoone aan Het Nieuwsblad (Het Mediahuis) dat het verhaal naar buiten bracht.

Chocoladesaus op je frietjes. Geef toe: het concept klinkt aanvankelijk even wansmakelijk als bizar. Philippe Andries, uitbater van Frydate in de Lippenslaan in Knokke-Heist, was een andere mening toegedaan. “Onze frituur ging open in mei en wilden de klassieke ervaring naar een hoger niveau tillen op alle vlakken”, vertelt Philippe in Het Nieuwsblad. “Alles wordt hier huisbereid, ook de frituursnacks. Zo zijn onze varkensbrochetten van Brasvar. Onze Frykandel is rechthoekig: zo zien mensen dat we ze zelf gemaakt hebben. Bestellen gaat via digitale zuilen. Maar we mankeerden nog iets bijzonder, een product dat je enkel bij ons kan eten. En toen kreeg ik een idee.”

Vreemde verzoeken

Enter Dominique Persoone, die de vraag kreeg om een chocoladesaus voor frietjes te ontwerpen. “Ik krijg vaak vreemde verzoeken en eerlijk: ik schrok zelf ook eerst van het idee”, grijnst Dominique. “Maar ik werd getriggerd en ging aan de slag. De eerste testen verliepen stroef. Anderhalf jaar heeft het geduurd om tot een perfecte formule te komen. Sinds dit weekend is het resultaat, de Choclàtansaus, exclusief te proeven bij Frydate in Knokke-Heist. Ik haalde de mosterd figuurlijk in Mexico bij de mole poblano, een traditioneel gerecht. Daar wordt een saus gebruikt op basis van chocolade, met gerookte jalapeño. Met de nodige kruiden krijg je een lekker frituursausje die voor een wauw-effect zorgt.”

De markt op?

De saus is exclusief te proeven bij Frydate en belandt voorlopig nog niet in de winkelrekken. De chocolatier wil zijn product absoluut niet commercialiseren. “Het is een samenwerking met Frydate, omdat ik achter het concept van deze zaak sta”, zegt Persoone. “Alles is hier op topniveau, en daar schaar ik mij heel graag achter. Wie de chocoladesaus wil proeven, zal dus naar Knokke-Heist moeten rijden.”
Al is de kans groot dat Frydate binnenkort overal in het land komt. “Onze zaak in de Lippenslaan moet het vlaggenschip worden, maar op termijn willen we meerdere vestigingen openen”, vult zaakvoerder Philippe aan. “We kijken onder andere naar Gent, Brugge en Antwerpen. We zijn vier jaar bezig geweest met het concept rond Frydate en zien een enorm potentieel. Expansie is dus de volgende stap.”