persoone congo

Dominique Persoone investeert in Virunga

BRUGGE, GOMA – De Brugse topchocolatier Dominique Persoone wil een chocolade-atelier openen in Congo nabij het Virungapark. Dat nationaal park is Werelderfgoed van Unesco. Prins Emmanuel de Merode beschermt er al jaren het leven en welzijn van de laatste overlevende Congolese gorilla’s. De Merode bouwt een kleine biotoop rond Virunga met eigen bedrijfjes die zorgen voor werk en geld voor de lokale bewoners. Het chocolade-atelier van Persoone moet in een eerste fase 40 werkplaatsen creëren. De opbrengst moet worden verdeeld tussen de lokale bevolking en het welzijn voor dieren.

Dominique Persoone, die onlangs in de regio rond het Kivu meer reisde, zal de opstart van de chocolade-atelier in Oost-Congo mee begeleiden. De regio is rijk aan  cacaobonen. De lokale boeren krijgen er niet altijd een eerlijke prijs voor hun oogst. Ze zullen nu ook een opleiding krijgen om de cacao beter te bewerken. Eind dit jaar moet de eerste chocolade worden afgeleverd, er zullen dan al veertig mensen werken.

De Stichting Virunga van Emmanuel de Merode coördineert alles. Die Stichting beschermt niet enkel de gorilla’s, maar wil ook de arme lokale bevolking steunen door allerlei initiatieven te nemen. Het chocolade atelier past perfect in dat plaatje. De Stichting lanceerde ook al een naaiatelier voor plaatselijke weduwen. Daarnaast is ze ook actief met een kleine elektriciteitscentrale en een klein biobedrijf dat voedingsenzymen produceert.

Dominique Persoone is één van de top-chocolatiers van ons land. Hij is gevestigd in Brugge waar hij ook een winkel exploiteert.