persoone congo

Dominique Persoone wil zijn chocoladefabriek in Congo vertienvoudigen

BRUGGE - De Brugse chocolatier en ondernemer Dominique Persoone is niet vies van een avontuur, ook al moet dat dan gebeuren in de tropen. Twee jaar terug startte hij in het Congolese deel van het Virungapark een heuse chocoladefabriek uit de grond. Nu, twee jaar later, gaan de zaken zo goed dat een grootscheepse expansie en investering zich opdringt. 

Cacao is in de regio van het Virungapark uitvoerig voorradig. Dat was alvast geen probleem. Persoone zocht en vond medewerkers en de cacaoboeren die hem konden bevoorraden, en klaar was Kees. Chocolade mocht dan al een total onbekend product zijn in dat deel van de wereld, daar is nu, twee jaar later, goed en wel verandering in gekomen.

De zaken gaan zo goed dat Persoone zopas besloot om te gaan voor uitbreiding. Voor de camera's van de regionale zender WTV-Focus liet hij verstaan dat er een grote expansie op komst is van de productiefaciliteiten ter plaatse, omdat de huidige fabriek uit zijn voegen barst. Persoone heeft het over een uitbreiding maal tien.De gronden zijn beschikbaar.

Sociaal ondernemerschap

Daarbij wordt ook het sociale aspect niet vergeten. De cacaoboeren uit de regio worden correct vergoed, en voor de nieuwe jobs wordt gerekruteerd in de onmiddellijke omgeving. Prioritaire aandacht gaat daarbij naar de weduwen van de vermoorde parkwachters in het Virungapark. Rebellen hebben daar de laatste jaren al lelijk huis gehouden.