sixieEPA (1)

Drie jonge Vlaamse politici van diverse partijen richten met Sixie een nieuw sexy HR-bedrijf op

ROESELARE - 60-plussers die na hun loopbaan toch willen doorwerken omdat ze er zin in hebben. Zo zijn er wel meer, een vergeten groep als het ware. De start-up Sixie wil deze groep aan een tijdelijke opdracht helpen. "Veel 60-plussers willen doorwerken, maar hebben het gevoel dat ze hebben afgedaan", zeggen oprichters Axel Ronse, Pieter Marechal en Elisabeth Meuleman. "Wij willen dat hun ervaring, netwerk en  passie opnieuw kan mee tellen. Voor hen zoeken we - op basis van wat ze willen - een tijdelijke opdracht."

Merkwaardig aan dit verhaal is dat Axel Ronse (N-VA), Pieter Marechal (CD&V) en Elisabeth Meuleman (Groen) alle drie beroepspolitici zijn die ook dromen van een leven als ondernemers en zo elkaar vonden. Al even merkwaardig is de samenstelling van de Raad van Advies met niets dan grote namen uit het bedrijfsleven. Sixie is blijkbaar ook sexy van bij de start. 

“Te vaak nog wordt de ervaring, de expertise en het netwerk van 60-plussers na hun actieve loopbaan overboord gegooid en zijn ze afgeschreven op de werkvloer. Dat is iets bizar in onze cultuur. Uiteraard zijn er mensen die niet willen doorwerken maar tegelijk zijn er zovelen die hun talent en expertise nog willen gebruiken. Die groep willen we bereiken met onze start-up Sixie. Wij willen 60-plussers koppelen aan bedrijven of publieke besturen die zoeken naar ervaring, kennis en tijdelijke versterking.” Aan het woord zijn de drie kersverse ondernemers achter de start-up Sixie: Axel Ronse, Pieter Marechal en Elisabeth Meuleman.

60-plussers kunnen na hun actieve loopbaan aankloppen bij Sixie. “Wij zoeken dan een tijdelijke, projectmatige opdracht op maat van wat zij willen”, aldus Axel Ronse. “Ze kunnen bij ons aan de slag als uitzendkracht of als freelancer. Het bedrijf betaalt dan een vooraf overeengekomen dagfee.’’

Sixies kunnen zich eenvoudig registreren op www.sixie.be . Daar geven ze aan wat ze nog graag willen doen. Meteen daarna worden ze uitgenodigd voor een gesprek en worden hen uitdagende tijdelijke opdrachten voorgesteld.

Niet aan de kant schuiven

“Wij zien ook dat veel sixies zich niet bewust zijn van het feit dat hun ervaring nog een enorme meerwaarde kan betekenen”, aldus Pieter Marechal. “Hun ervaring is nochtans goud waard voor veel bedrijven en publieke besturen. We richten ons op dit onontgonnen terrein. Met onze start-up Sixie willen we de matchmaker zijn.”

“Sixie is onze manier om de wereld een beetje te veranderen”, klinkt het bij Elisabeth Meuleman. “Wij willen dat 60-plussers er nog toe kunnen doen, dat hun expertise nog wordt erkend en doorgegeven. In heel wat landen is het de logica zelf dat die ervaring niet aan de kant wordt geschoven. Wij willen op dat vlak, met onze onderneming, een maatschappelijke verandering teweeg brengen.”

Opmerkelijke adviesraad

Naast Elisabeth Meuleman, Pieter Marechal en Axel Ronse is ook talent placement bedrijf Accent mede-oprichter van Sixie. Rika Coppens, CEO van House of HR, de holding waar ook Accent deel van uitmaakt: “Toen Elisabeth, Pieter en Axel bij ons langs kwamen, waren we onmiddellijk gewonnen voor het idee”, zegt Coppens. “Ook Accent is een frontrunner in vernieuwende HR-projecten. Zo waren we bijvoorbeeld al een tijdje geleden gestart met Accent 50+ om mensen vanuit dezelfde insteek  kansen te geven op de arbeidsmarkt. Het idee om dit verder uit te bouwen naar  60-plussers met pensioen, sloeg direct aan. De droom van Accent luidt niet voor niets “we will embrace every talent and spark joy in their lives”. Onze focus ligt altijd op talent en dat past perfect bij de visie van Sixie.”

De jonge onderneming heeft een opmerkelijk board of advisors, met Fons Leroy (ex-directeur VDAB), Claire Tillekaerts (directeur FIT), Conny Vandendriessche (oprichter Accent) Peter Vyncke (CEO van de Onderneming van het Jaar uit 2018), Karel Van Eetvelt (voormalig CEO van Unizo), Mieck Vos (voormalig directeur VVSG) en Philippe Muyters (gewezen minister van Werk). Zij kunnen zich helemaal vinden in het hoger doel van de start-up.

Peter Vyncke was de go between, die met zijn wijs advies de politici aanmoedigde om aan dit ondernemersavontuur te beginnen. De eerste plannen dateren van twee jaar terug.