Nieuws West-Vlaanderen Drie West-Vlaamse bedrijven (Moderna, Avasco, Dezeure) worden beloond voor hun innovatie inspanningen

Drie West-Vlaamse bedrijven (Moderna, Avasco, Dezeure) worden beloond voor hun innovatie inspanningen

Drie West-Vlaamse bedrijven (Moderna, Avasco, Dezeure) worden beloond voor hun innovatie inspanningen

IEPER – Vlaams Minister voor Economie Hilde Crevits heeft aan drie West-Vlaamse bedrijven steun toegezegd voor hun vernieuwende projecten. Het gaat om Moderna Products uit Izegem, Avasco Solar uit Ieper en Dezeure uit Veurne. Die bedrijven investeren zelf bijna 33 miljoen euro en zorgen voor extra tewerkstelling. Vlaanderen kent een steun van ruim 1,8 miljoen euro toe voor de drie dossiers samen. 

Bedrijven die investeren in nieuwe producten en bijhorende opleidingen komen in aanmerking voor strategische transformatiesteun. Zij kunnen dossiers indienen die dan beoordeeld worden. Zopas werden drie West-Vlaamse dossiers goedgekeurd.

Moderna Products maakt transportkooien voor huisdieren en is wereldwijd de vierde grootste speler. De kooien worden vervaardigd uit kunststof via het proces van hogedrukspuitgieten. Die techniek laat echter niet toe om de stevigheid van de kooien te verbeteren zonder tegelijk ook het gewicht te verhogen. Een transportkooi met een hoger gewicht is niet aanvaardbaar voor het luchttransport, zelfs wanneer deze sterker is. Om dit op te lossen, ontwikkelde Moderna een productieproces gebaseerd op een spuitgiettechniek die nieuw is binnen de sector en die toelaat de stevigheid te versterken zonder het gewicht te verhogen. Moderna zal kooien in 12 verschillende maten produceren en leveren aan dierentransporteurs en luchtvaartmaatschappijen, wat een volledig nieuwe markt vertegenwoordigt. Het Izegemse bedrijf beheert de volledige productieketen: van idee, ontwerp en productie tot distributie naar bijna 70 landen. De totale investering bedraagt ruim 13 miljoen euro. Naast investeringen in een nieuw machinepark met gemodificeerde spuitgietmachines, zal er ook geïnvesteerd worden in een nieuwe site. Moderna verwacht haar totale omzet meer dan te verdubbelen tegen 2026. Om dit alles te realiseren zal het bedrijf nieuwe werknemers aannemen en opleiden.  Vlaams minister van Economie Hilde Crevits kent een steun toe van ruim 620.000 euro.

Jobs, jobs, jobs

Avasco Solar is een relatief jong bedrijf dat ontstaan is uit Avasco Industries in Diksmuide. In een nieuwe vestiging in Ieper zullen montageframes ontwikkeld en geproduceerd worden om zonnepanelen te plaatsen op platte daken of daken met een kleine hellingshoek. Het systeem is voorzien van een klik- en klemsysteem wat een snellere montage garandeert. De frames worden vervaardigd uit staal dat goed te recycleren is.

Avasco Solar investeert zelf ruim 7,7 miljoen euro in de nieuwe site in Ieper met een nieuw machinepark voor de automatisering van het productieproces en een competentiecentrum. Externe installateurs zullen er demonstraties kunnen bijwonen. De onderneming verwacht een stijging van de tewerkstelling van 11 naar 30 werknemers en besteedt bijzondere aandacht aan het aantrekken en opleiden van mensen uit kansengroepen. Het doel is om ook in het buitenland te groeien, te beginnen met onze buurlanden. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits kent voor dit project ruim 617.000 euro steun toe.

Anders werken

Dezeure uit Veurne tot slot is een kmo die een 15-tal types transportmiddelen voor de landbouw en de industrie ontwikkeld heeft en die zelf fabriceert en verkoopt. Het grootste deel van het huidige gamma bestaat uit transportmiddelen voor landbouwers om producten, die op het veld gerooid of geoogst worden, op het veld of op de openbare weg te vervoeren. Voor de industrie heeft het bedrijf sinds de jaren ‘90 speciale kipwagens op de markt gebracht, specifiek voor de bouw- en grondwerken. Daarnaast hebben ze ook een gamma aan diepladers, opleggers en aanhangers ontwikkeld, geschikt voor vervoer over gewone wegen en snelwegen.

Om het volume te vergroten en tegelijk kortere doorlooptijden en een hogere efficiënte te realiseren, investeert het bedrijf in een fundamenteel andere manier van werken. Die innovatieve manier van werken wordt gerealiseerd via gespecialiseerde werkposten, ‘Quick Response Cells’, in lijn op te stellen. Omdat een uitbreiding wegens plaatsgebrek niet haalbaar is en de huidige site niet geschikt is voor deze manier van werken, bouwt Dezeure een nieuwe productiefaciliteit in Diksmuide. De bestaande fabriek zal na de transformatie als exploitatiezetel blijven bestaan en een nieuwe bestemming krijgen.

De investering voor dit project bedraagt meer dan 12 miljoen euro. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits kent voor dit project ruim 592.000 euro toe. Dit transformatieproject maakt het mogelijk voor Dezeure om in de toekomst sterk te groeien. Zowel in het aantal verschillende producten als in omzet en tewerkstelling. Er wordt verwacht van een tewerkstelling van 36 personen naar een tewerkstelling van 69 personen te gaan in 2025.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.