Vanoverbeke groep aan gebouw2

Drukkerij Puntgaaf slaat een mooie West-Vlaamse dubbelslag

KORTRIJK, VICHTE, BRUGGE - Puntgaaf, het drukkerijbedrijf van Jo Vandenbulcke en Johan Vercruysse, neemt slag om slinger twee concullega's over: drukkerij Vanoverbeke in Vichte en Beyaert Press in Brugge. Het gaat in casu over de samensmelting van drie typisch West-Vlaamse familiebedrijven.

Voor Puntgaaf, dat in zijn thuisbasis aan de Pottelberg (Kortrijk) letterlijk tegen de muren was opgegroeid, zorgt de overname in Vichte ook voor ademruimte. Vichte wordt de nieuwe standplaats voor Puntgaaf. Met hun fameuze dubbelslag nemen Jo Vandenbulcke en Johan Vercruysse een fameus voorschot op de ingezette consolidatie in de sector.  

Puntgaaf breidt uit en neemt maar liefst twee drukkerijen onder de vleugels. Dat Puntgaaf uitgerekend Drukkerij Vanoverbeke (Vichte) en Beyaert Press (Brugge) overneemt, is geen toeval: beiden zijn bekend om hun persoonlijke aanpak, wat eveneens de rode draad is bij Drukkerij Puntgaaf. Hierdoor zijn de drie drukkerijen erg complementair en kon Puntgaaf zich naar eigen zeggen geen betere expansie wensen.

Puntgaaf is bekend voor zijn kwaliteitswerk, waarbij klant en maatschappij centraal staan. "We roeien graag tegen de stroom in van toenemende globalisering en bieden altijd dat tikkeltje extra persoonlijk advies", zeggen Jo Vandenbulcke en Johan Vercruysse, de zaakvoerders van Puntgaaf. "Ook na de overnames blijven de persoonlijke touch en het familiaal kader waarvoor Puntgaaf gekend is, ongewijzigd. Zowel de huidige Puntgaaf-klanten, alsook de klanten van de twee ‘nieuwe’ drukkerijen, kunnen (blijven) rekenen op een hoogstpersoonlijke en openhartige benadering voor al hun drukwerk."

Verhuis zorgt voor ruimte om te ondernemen

De verhuis van Puntgaaf naar de site in Vichte - waar voorheen Drukkerij Vanoverbeke gevestigd was - staat gepland eind mei en ligt op slechts 11 kilometer van de huidige locatie in Kortrijk. De verhuis van Beyaert Press volgt dan eind september. Het ‘nieuwe’ gebouw is maar liefst 2.200 vierkante meter groot en volledig bedekt met zonnepanelen, waardoor al het opgevangen zonlicht omgezet wordt naar meteen te gebruiken elektrische energie.

Puntgaaf krijgt door zijn nieuwe hub in Vichte veel meer ademruimte. In Kortrijk (Pottelberg) was het bedrijf letterlijk tegen de muren opgegroeid. Nu zal alles onder één dak worden ondergebracht wat veel efficiëntie winst met zich moet meebrengen, maar ook een niet te onderschatten bonus inzake voetafdruk.

Klimaatneutrale ambitiePuntgaaf kiest voor vooruitgang

Jo Vandenbulcke en Johan Vercruysse van Puntgaaf dragen de duurzaamheidsfactor van hun drukkerij hoog in het vaandel. Ze streven ernaar om tegen 2035 hun drukkerij verder om te vormen tot een klimaatneutraal bedrijf.  Hiervoor zijn de eerste stappen alvast gezet met een gloednieuwe energiezuinige drukpers (5-kleuren met lak), de zonnepanelen die 20% van het energieverbruik coveren, de omschakeling op LED-verlichting, milieuvriendelijke groepstransporten, enzovoort.

Levenswerk

Drukkerij Vanoverbeke is het levenswerk van Kristof en Lindseth Vanoverbeke, een dynamisch ondernemerskoppel dat in de sector van het drukwerk van alle markten thuis is. Het echtpaar ziet de consolidatie nu als een opportuniteit om het handelsfonds, inclusief het vastgoed in Vichte, te verkopen. Bovendien koesteren ze allebei nog andere ondernemersdromen, onder meer in de horeca en in de wijnbouw. Voor de klanten van Vanoverbeke blijft alles bij hetzelfde. "We geloven sterk dat de overname door Puntgaaf de beste waarborg voor continuïteit betekent voor onze klanten", aldus Kristof en Lindseth Vanoverbeke die de overdracht nog tot de herfst van dit jaar blijven begeleiden.

Opportuniteit

Puntgaaf bleef de voorbije jaren aardig groeien, niet in het minst door een sterk kwalitatief aanbod en een vrij sterk gepersonaliseerde aanpak, wat zich vertaalt in een grote klantvriendelijkheid en uitgebreide dienstverlening. Het Kortrijkse bedrijf bestrijkt ook het hele spectrum: van de voorbereiding (de zogenaamde prepress) tot het drukken en van de veredeling (afwerking) tot de afhandeling. In Vichte zal Puntgaaf, middels 2.200 vierkanter meter beschikbare ruimte, ongeveer vier maal meer armslag hebben.