Eandis lanceert een offensief “laadpalen”

KVDS-20151203-122648-9582-NIKON D800Eandis wil, uitgerekend in de week dat de klimaatconferentie in Parijs bijeen is, zijn steentje bijdragen tot een meer ecologische wereld. De kip-ei discussie over oplaadpalen voor elektrische auto’s moeten we doorbreken, aldus Eandis. Voor de netbedrijven Eandis en Infrax, als exploitanten van de lokale elektriciteitskabels in Vlaanderen, ligt daar een cruciale rol op vlak van inplanting, aansluiting en exploitatie van oplaadpalen. Eandis onderstreepte zijn rol tijdens een bijeenkomst van EVORA, het Vlaams platform voor publiek toegankelijke oplaadpunten. Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom was aanwezig.

EVORA zegt dat het een gunstig klimaat wil ontwikkelen voor publiek toegankelijke oplaadpunten in steden en gemeenten. De netbedrijven, verantwoordelijk voor de uitbouw en capaciteitsberekening van de lokale elektriciteitsnetten, zijn hierin een cruciale partner. “Als netbedrijf willen we met slimme oplossingen inspelen op nieuwe energiestromen en onze rol opnemen in de sterk evoluerende markt van duurzame mobiliteit’, zegt Walter Van den Bossche, CEO van Eandis.

De Vlaamse regering heeft recent beslist dat er in het publiek domein 5.000 bijkomende oplaadpunten moeten komen tegen 2020. Bedoeling is dat de gebruikers van een elektrisch voertuig met slechts één kaart kunnen opladen aan alle laadpunten. De verschillende laadpunten worden verzameld in een centrale databank, zodat de gebruiker via een app snel het dichtstbijzijnde oplaadpunt kan vinden. Eandis verwierf de voorbije drie jaar ervaring door de uitbouw van 71 publieke oplaadeilanden voor elektrische auto’s, fietsen en scooters. In het werkingsgebied van Eandis (234 Vlaamse steden en gemeenten) zijn er al mogelijkheden tot opladen in een straal van 20 km of 20 minuten rijden.(KC)