Brouwerij Ruimtgist zaakvoerders

Ecologische dertigers schenken Kortrijk opnieuw een unieke stadsbrouwerij

KORTRIJK – Na meer dan 5 jaar experimenteren en brouwopleidingen te hebben gevolgd, richten de jonge brouwers Arn Simoens (33) en Egbert Glorieux (33) nu een microbrouwerij op in de Budastraat te  Kortrijk, meer bepaald op de site van café de Dingen. Om hun ondernemersdroom te realiseren doet het duo dertigers beroep op een crowdfunding. Sinds het verdwijnen van brouwerij Tack (1962) krijgt het historisch hart van Kortrijk voor het eerst in zes decennia opnieuw een huisbrouwerij met de naam Ruimtegist. 

Het pand waarin café de Dingen huist, werd als gezamenlijk project aangekocht samen met de barista’s Erik Coene (28) en Elke Herrebaut (25) die er overdag een koffie- en eethuis uitbaten. Kortom, de klant van de dranktent kan er binnenkort ‘voor elk wat wils’ verwachten. Brecht Soenen (36) startte het café 8 jaar geleden en nu schenkt Lucas er nog steeds de betere bieren en huisgemaakte limonades. Dat allemaal in het gekende, losse kader dat café de Dingen vrij uniek maakt.

Om hun project mee te financieren, doen de kersverse brouwers een beroep op de inwoners van Kortrijk. “Het pand is reeds aangekocht en de voorbereidende werken zijn gedaan, nu  beginnen we aan de opbouw en hiervoor willen we deels beroep doen op de inwoners van Kortrijk”, zegt Arn Simoens. “Zo willen we meteen een lokaal klankbord creëren waarbij onze buurtbewoners en sympathisanten actief kunnen deelnemen aan ons project.”

De microbrouwerij zal achteraan het café komen in het oude bakkersatelier. Achter grote ramen zullen alle cafébezoekers de brouwers aan het werk kunnen zien. Hiermee zijn ze alvast de eersten die in hartje Kortrijk opnieuw ambachtelijke bieren zullen brouwen. “We vinden het heel belangrijk dat we zelf in al onze brouwsels staan te roeren”, zegt Egbert Glorieux. “Elk bier zal dus effectief uit onze eigen brouwketels komen en zal door onszelf omgeroerd worden. Ook kunnen we waarschijnlijk wel van de kortste keten in Kortrijk ooit spreken qua ecologisch transport want tussen de productie en de tapkraan vooraan het café liggen slechts enkele meters.”

Het duo wil van de stadsbrouwerij een echt participatief project maken, versmolten met Kortrijk. “We zijn van de streek en Kortrijk zit al enkele jaren in een leuk élan”, aldus de dolle brouwers. “We hebben dan ook niet getwijfeld om in één van de origineelste cafés van Kortrijk onze brouwerij te starten.”

Meerdere formules

Wie interesse heeft in de  crowdfunding kan beroep doen op enkele formules (zie ook www.ruimtegist.be). Zo kan je voor de basisformule van 180 euro levenslang 12 bieren (33 cl) per jaar afhalen in de brouwerij, aanwezig zijn op het openingsfeest en permanent op de hoogte gebracht worden van alle nieuwigheden in de brouwerij. Voor 500 euro zit er in het pakket ook een brouwerijbezoek bij voor maximaal 20 personen, mét degustatie en een vermelding op de muur van de brouwzaal. Weldoeners die het project genegen zijn en met 1.000 euro over de brug komen, kunnen daar bovenop nog eens voor maximum 20 personen een heuse menu met foodpairing bij krijgen.

“We hopen met onze crowdfunding een mooie basis te leggen voor ons project”, aldus Arn. “Want als we mogen dromen, dan willen we ook graag enkele evenementen rond onze brouwerij uit de grond stampen. Ook samenwerkingen met andere brouwers om nieuwe bieren te creëren lijkt ons interessant. Maar een varkentje midden de stad houden dat we met onze moutresten kunnen voederen, zou toch wel de cirkel rond maken.”